Sałatka z makaronem i tuńczykiem
20 min
2 porcje
Szybka i smaczna sałatka z makaronem i tuńczykiem pasuje na każdą okazję. Jest dobrym pomysłem na lunch lub kolacje, albo na imprezowy stół. Możesz do niej użyć dowolnego makaronu, a większość składników każdy ma w szafce, więc sprawdzi się nawet dla niespodziewanych gości.
Kaloryczność: 149 kcal w 100 g.
Składniki
- Makaron (np. penne lub fusilli) - 200 g
- Tuńczyk (w oleju lub sosie własnym) - 1 puszka
- Kukurydza (konserwowa) - 1 mała puszka
- Groszek (konserwowy) - 1 mała puszka
- Cebula - 1 sztuka
- Majonez - 2-3 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedź, zalej zimną wodą i odstaw na durszlaku.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Tuńczyka przełóż do miski wraz z zalewą i rozgnieć widelcem. Kukurydzę i groszek odsącz z zalewy.
Do miski przełóż makaron, tuńczyka, cebulę, kukurydzę, groszek i majonez. Jeśli używasz tuńczyka w oleju, to możesz dodać mniej majonezu, aby sałatka nie była taka tłusta. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu lub można ją schłodzić wcześniej w lodówce. Dobrze komponuje się ze szczypiorkiem czy pietruszką, więc możesz posypać nimi wierzch sałatki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze