Sałatka z oscypkiem i żurawiną

20 min
3 porcje
Sałatka z oscypkiem i żurawiną
Foto: Aleksandra Maksimowska
W poszukiwaniu tradycyjnych polskich potraw warto spróbować sałatki z oscypkiem i żurawiną. To lekkie połączenie smaków zarówno dla tradycjonalisty, jak i osób, które być może nigdy nie próbowały tego rodzaju sera.
Kaloryczność: 209 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

Na sałatkę z oscypkiem i żurawiną
Na sos
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Musztarda (dijon) - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Umyj dokładnie sałatę i osusz na papierowym ręczniku. Pomidory koktajlowe przekrój na połówki, a cebulę w piórka, oscypek w półplasterki lub kostkę, a orzechy włoskie lekko posiekaj.
Sałatka z oscypkiem i żurawiną - jak zrobić, przepis, krok 1
Rozłóż w dużej misce lub na talerzu mieszankę sałat, następnie dodaj pomidory, cebulę, orzechy włoskie, oscypek i suszoną żurawinę.
Sałatka z oscypkiem i żurawiną - jak zrobić, przepis, krok 2
Przygotuj w osobnej miseczce sos, mieszając składniki: oliwę z oliwek, miód, musztardę dijon, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem i delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.
Sałatka z oscypkiem i żurawiną - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze