Sałatka z oscypkiem i żurawiną
20 min
3 porcje
W poszukiwaniu tradycyjnych polskich potraw warto spróbować sałatki z oscypkiem i żurawiną. To lekkie połączenie smaków zarówno dla tradycjonalisty, jak i osób, które być może nigdy nie próbowały tego rodzaju sera.
Kaloryczność: 209 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
Na sałatkę z oscypkiem i żurawiną
- Oscypek - 150 g
- Żurawina (suszona) - 50 g
- Sałata (mieszana - rukola, roszponka, szpinak) - 100 g
- Pomidory koktajlowe - 150 g
- Cebula czerwona - 1 sztuka
- Orzechy włoskie - 50 g
Na sos
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Miód - 1 łyżeczka
- Musztarda (dijon) - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Umyj dokładnie sałatę i osusz na papierowym ręczniku. Pomidory koktajlowe przekrój na połówki, a cebulę w piórka, oscypek w półplasterki lub kostkę, a orzechy włoskie lekko posiekaj.
Rozłóż w dużej misce lub na talerzu mieszankę sałat, następnie dodaj pomidory, cebulę, orzechy włoskie, oscypek i suszoną żurawinę.
Przygotuj w osobnej miseczce sos, mieszając składniki: oliwę z oliwek, miód, musztardę dijon, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem i delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze