Sałatka z selerem konserwowym bez ananasa

25 min
4 porcje
Sałatka z selerem konserwowym bez ananasa
Foto: Anzhela, AdobeStock
Seler konserwowy to doskonały wybór dla poszukujących lekkich składników na sałatkę. Seler nadaje przyjemnej świeżości, która harmonijnie łączy się z delikatnym kurczakiem. Brak ananasa sprawia, że smak sałatki jest bardziej neutralny, dzięki czemu można ją łatwo łączyć z różnymi dressingami.
Kaloryczność: 168 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

  • Seler (konserwowy) - 1 słoik
  • Pierś z kurczaka - 500 g
  • Kukurydza (konserwowa) - 100 g
  • Ser żółty (Gouda) - 80-100 g
  • Majonez - 3 łyżki
  • Natka pietruszki - 1 pęczek
  • Przyprawa (do kurczaka) - 3 łyżeczki
  • Sól - 1,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny (świeżo mielony) - 1 łyżeczka

Przygotowanie

Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, dodaj łyżeczkę soli, przyprawę do kurczaka, wymieszaj i smaż na złoty kolor. Przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.
Odcedź seler konserwowy i kukurydzę przez sitko z zalewy. Ser żółty pokrój w drobną kosteczkę.
Do ostudzonego kurczaka dodaj seler, kukurydzę, ser i majonez, dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i posyp wierzch dużą ilością świeżej natki pietruszki.
Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu lub przechować na następny dzień w lodówce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze