Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem
20 min
4 porcje
Moja propozycja przepisu na nietypowy lunch zachwyci nie tylko Ciebie, ale także kolegów z pracy. Przygotuj razem ze mną sałatkę z selerem konserwowym, kukurydzą i porem, i pozwól się oczarować smakiem oraz lekkością tego tylko pozornie zwykłego dania.
Kaloryczność: 70 kcal w 100 g.
Składniki
- Seler (konserwowy) - 1 słoik
- Kukurydza - 1 puszka
- Por (duży) - 1 sztuka
- Marchewka - 1 sztuka
- Papryka (czerwona) - 1 sztuka
- Majonez (light) - 3 łyżki
- Sól - 0,5 łyżeczki
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Pokrój pora w cienkie paseczki, zarówno jego białą, jak i zieloną część. Chcąc zmniejszyć ostrość smaku tego warzywa, można przełożyć na sitko paseczki pora i przelać je wrzątkiem. Marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach, paprykę pokrój w cienkie paski.
Na sitku odsącz selera konserwowego z zalewy i przełóż do miski wraz z przygotowanym wcześniej porem, marchewką i papryką. Dodaj odsączoną kukurydzę konserwową, majonez, sól oraz pieprz.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki tak, żeby majonez pokrył je równomiernie. Sałatkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze