Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem

20 min
4 porcje
Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Moja propozycja przepisu na nietypowy lunch zachwyci nie tylko Ciebie, ale także kolegów z pracy. Przygotuj razem ze mną sałatkę z selerem konserwowym, kukurydzą i porem, i pozwól się oczarować smakiem oraz lekkością tego tylko pozornie zwykłego dania.
Kaloryczność: 70 kcal w 100 g.

Składniki

  • Seler (konserwowy) - 1 słoik
  • Kukurydza - 1 puszka
  • Por (duży) - 1 sztuka
  • Marchewka - 1 sztuka
  • Papryka (czerwona) - 1 sztuka
  • Majonez (light) - 3 łyżki
  • Sól - 0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny (świeżo mielony) - 1 łyżeczka

Przygotowanie

Pokrój pora w cienkie paseczki, zarówno jego białą, jak i zieloną część. Chcąc zmniejszyć ostrość smaku tego warzywa, można przełożyć na sitko paseczki pora i przelać je wrzątkiem. Marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach, paprykę pokrój w cienkie paski.
Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem - jak zrobić, przepis, krok 1
Na sitku odsącz selera konserwowego z zalewy i przełóż do miski wraz z przygotowanym wcześniej porem, marchewką i papryką. Dodaj odsączoną kukurydzę konserwową, majonez, sól oraz pieprz.
Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem - jak zrobić, przepis, krok 2
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki tak, żeby majonez pokrył je równomiernie. Sałatkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze