Sałatka z soczewicą i tuńczykiem
25 min
4 porcje
Sałatka z soczewicą, tuńczykiem i jajkiem to pożywne i sycące danie, które świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska lub pełnowartościowy posiłek. Dzięki soczewicy i tuńczykowi jest bogata w białko, a jajka dodają jej kremowej tekstury i wartości odżywczej.
Kaloryczność: 138 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
Na sałatkę
- Soczewica - 200 g
- Tuńczyk - 1 puszka
- Jajka - 2 sztuki
- Papryka (czerwona) - 1 sztuka
- Ogórki (świeży) - 1 sztuka
- Cebula czerwona - 1 sztuka
- Natka pietruszki - 1/2 pęczku
- Kapary (opcjonalnie) - 2 łyżki
Na sos
- Majonez (light) - 2 łyżki
- Musztarda (dijon) - 1 łyżeczka
- Majeranek - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Soczewicę z puszki, odsącz i opłucz pod bieżącą wodą. Paprykę czerwoną oraz ogórka pokrój w kostkę, a cebulę w cienkie piórka.
Posiekaj także natkę pietruszki, a tuńczyka odsącz z nadmiaru oleju lub sosu własnego i rozdrobnij widelcem.
Przełóż przygotowane składniki do dużej miski i jeśli preferujesz - dołóż dwie łyżeczki kaparów. Wszystko wymieszaj, dodaj majonez, musztardę, sól, świeżo mielony pieprz oraz majeranek.
Wymieszaj całość dokładnie tak, aby składniki równomiernie się połączyły. Sałatkę, tak jak każdą na bazie majonezu, warto przed podaniem schłodzić w lodówce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze