Sałatka z soczewicą i tuńczykiem

25 min
4 porcje
Sałatka z soczewicą i tuńczykiem
Foto: Aleksandra Maksimowska
Sałatka z soczewicą, tuńczykiem i jajkiem to pożywne i sycące danie, które świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska lub pełnowartościowy posiłek. Dzięki soczewicy i tuńczykowi jest bogata w białko, a jajka dodają jej kremowej tekstury i wartości odżywczej.
Kaloryczność: 138 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Na sałatkę
Na sos

Przygotowanie

Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Soczewicę z puszki, odsącz i opłucz pod bieżącą wodą. Paprykę czerwoną oraz ogórka pokrój w kostkę, a cebulę w cienkie piórka.
Sałatka z soczewicą i tuńczykiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Posiekaj także natkę pietruszki, a tuńczyka odsącz z nadmiaru oleju lub sosu własnego i rozdrobnij widelcem.
Sałatka z soczewicą i tuńczykiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Przełóż przygotowane składniki do dużej miski i jeśli preferujesz - dołóż dwie łyżeczki kaparów. Wszystko wymieszaj, dodaj majonez, musztardę, sól, świeżo mielony pieprz oraz majeranek.
Sałatka z soczewicą i tuńczykiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Wymieszaj całość dokładnie tak, aby składniki równomiernie się połączyły. Sałatkę, tak jak każdą na bazie majonezu, warto przed podaniem schłodzić w lodówce.
Sałatka z soczewicą i tuńczykiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze