Sałatka z tortellini i kurczakiem
30 min
4 porcje
Tortellini, czyli włoskie pierożki to wyśmienity składnik wielu potraw. Można je jeść z różnymi dodatkami, na ciepło lub na zimno, np. w postaci sałatki z kurczakiem. W sklepach dostępne są różne warianty smakowe, ale do sałatki z mięsem polecam użyć z nadzieniem serowym lub szpinakowym.
Kaloryczność: 198 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę z tortellini
- Tortellini (serowe) - 400 g
- Pierś z kurczaka - 400 g
- Kukurydza - 1 mała puszka
- Papryka - 1/2 sztuki
- Ogórki konserwowe - 2-3 sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Majonez - 3 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Na marynatę do kurczaka
- Olej - 2 łyżki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Cynamon - 1/4 łyżeczki
- Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Pierś z kurczaka oczyść z błonek i żyłek, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut, aby mięso przeszło przyprawami.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw. Kurczaka wraz z marynatą przełóż na rozgrzaną patelnię i usmaż, aż do zezłocenia się wszystkich kawałków, a następnie ostudź.
Kukurydze odsącz z zalewy, a cebulę, paprykę i ogórka konserwowego pokrój w kostkę.
Przestudzony makaron, kurczaka oraz warzywa przełóż do miski. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Sałatkę z tortellini możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, najbardziej smakuje po schłodzeniu.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze