Sałatka z tortellini ze szpinakiem
30 min
4 porcje
Idealnym rozwiązaniem dla miłośników delikatnych, kremowych smaków, połączonych z nutą świeżości, jest sałatka z tortellini ze szpinakiem i serem ricotta. Wypróbuj mój przepis i poznaj tej wyjątkowo pysznej, chociaż nieco nietypowej kompozycji – gwarantuję, że ją pokochasz.
Kaloryczność: 147 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
- Tortellini (ze szpinakiem) - 250 g
- Ser ricotta - 150 g
- Szpinak (świeży) - 150 g
- Pomidory koktajlowe - 150 g
- Cebula czerwona - 1 sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź je i odstaw do wystygnięcia.
Na patelni podgrzej oliwę z oliwek i smaż przeciśnięty przez praskę czosnek około minutę (aż zacznie wydzielać aromat). Dodaj umyte liście świeżego szpinaku, a gdy znacznie zredukują swoją objętość, dopraw je do smaku solą i pieprzem.
W dużej misce połącz szpinak z tortellini oraz przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i cienko poszatkowaną czerwoną cebulą.
Dodaj pokruszony ser ricotta, a całość skrop sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj. Przed podaniem możesz posypać sałatkę świeżo zmielonym pieprzem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze