Sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem
20 min
4 porcje
Lekka, smaczna i bardzo prosta sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem idealnie sprawdza się nie tylko na drugie śniadanie, ale również kolację czy do biura na lunch. Jest niezwykle pożywna i szybka w przygotowaniu!
Kaloryczność: 144 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Niskotłuszczowa.
Składniki
- Pierś z kurczaka (wędzona) - 200 g
- Jajka - 4 sztuki
- Ser żółty (Gouda w kostce) - 150 g
- Kukurydza (konserwowa) - 1 puszka
- Majonez (light) - 3 łyżki
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Szczypiorek - 1 pęczek
- Sól - 1,5 łyżeczki
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Gotujemy jajka na twardo w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Obieramy ze skorupki i ostudzone kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kroimy kurczaka i ser w kostkę o podobnej wielkości, a następnie mieszamy w naczyniu razem z przygotowanym wcześniej jajkiem.
Dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki, majonez, jogurt, sól oraz pieprz. Siekamy drobno szczypiorek, dodajemy do pozostałych składników i dokładnie wszystko mieszamy.
Sałatkę należy schłodzić przed podaniem przynajmniej 30 minut w lodówce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze