Sałatka ze szpinakiem baby i jajkiem
20 min
4 porcje

✓ Sprawdzony przepis | Foto: Aleksandra Maksimowska
Wiosenna i smaczna sałatka ze szpinakiem baby oraz jajkiem to świetny pomysł na lekką kolację lub przekąskę imprezową. Ta sałatka to jeden z moich ulubionych sposobów na szybki, zdrowy posiłek - szczególnie cenię ją w cieplejsze dni, gdy chce się jeść coś lekkiego, ale sytego. Przygotowuje się bardzo szybko, więc możesz ją zrobić tuż przed podaniem lub podszykować wcześniej i zalać sosem chwilę przed położeniem na stół.
Kaloryczność: 110 kcal w 100 g.
Składniki na sałatkę ze szpinakiem baby
Na sałatkę
- Jajka - 3 sztuki
- Szpinak (baby) - 150 g
- Pomidory koktajlowe - 6 sztuk
- Kiełki (rzodkiewki) - garść
- Ziarna, pestki, nasiona (słonecznik) - 2 łyżki
Na dressing
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Woda gazowana - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- Miód - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie sałatki ze szpinakiem i jajkiem
Jajka włóż do rondelka z osoloną wodą i ugotuj na twardo (gotuj przez około 7 minut od momentu zagotowania). Ja zawsze dodaję szczyptę soli do wody - dzięki temu jajka się nie popękają podczas gotowania. Przelej zimną wodą i obierz dopiero po całkowitym ostugnięciu, a następnie pokrój w ćwiartki. Nauczyłam się, że najłatwiej obiera się jajka, gdy zaczyna się od tępego końca - tam gdzie jest kieszonka powietrzna.

Szpinak oraz kiełki rzodkiewki umyj i dobrze osusz. Szpinak baby uwielbiam za jego delikatną teksturę - w przeciwieństwie do zwykłego szpinaku nie ma gorzkiego posmaku. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki. Możesz też użyć zwykłego pomidora, wtedy należy pokroić go w kostkę. Jeśli używasz zwykłych pomidorów, wybieraj te dobrze dojrzałe, ale jeszcze twarde - miękkie rozpadają się w sałatce.

Na półmisku rozłóż szpinak, ułóż na nim jajka i pomidory, kolejno posyp kiełkami rzodkiewki i słonecznikiem. Często dodaję też pokruszone orzechy włoskie lub prażone pestki dyni - dodają sałatce jeszcze więcej chrupkości i składników odżywczych.

W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, wodę, sok cytrynowy, ocet balsamiczny, miód i sól oraz pieprz. Pamiętaj, żeby dobrze wymieszać wszystkie składniki sosu - czasem miód ma tendencję do opadania na dno. Jeśli jest za gęsty, podgrzej go delikatnie przed dodaniem do dressingu. Powstałym sosem polej równomiernie sałatkę i podawaj od razu po przygotowaniu.
Ta sałatka świetnie sprawdza się jako dodatek do grillowanych potraw lub samodzielny lunch. Przechowuję składniki osobno w lodówce - wtedy mogę szybko złożyć świeżą porcję nawet następnego dnia.
Ta sałatka świetnie sprawdza się jako dodatek do grillowanych potraw lub samodzielny lunch. Przechowuję składniki osobno w lodówce - wtedy mogę szybko złożyć świeżą porcję nawet następnego dnia.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!