Sałatka ze szpinakiem baby, jajkiem gotowanym i pomidorkami
20 min
4 porcje
Wiosenna i smaczna sałatka ze szpinakiem baby oraz jajkiem to świetny pomysł na lekką kolację lub przekąskę imprezową. Przygotowuje się bardzo szybko, więc możesz ją zrobić tuż przed podaniem lub podszykować wcześniej i zalać sosem chwilę przed położeniem na stół.
Kaloryczność: 110 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę
- Jajka - 3 sztuki
- Szpinak (baby) - 150 g
- Pomidory koktajlowe - 6 sztuk
- Kiełki (rzodkiewki) - garść
- Ziarna, pestki, nasiona (słonecznik) - 2 łyżki
Na dressing
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Woda gazowana - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- Miód - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Jajka włóż do rondelka z osoloną wodą i ugotuj na twardo (gotuj przez około 7 minut od momentu zagotowania). Przelej zimną wodą i obierz dopiero po całkowitym ostygnięciu, a następnie pokrój w ćwiartki.
Szpinak oraz kiełki rzodkiewki umyj i dobrze osusz. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki. Możesz też użyć zwykłego pomidora, wtedy należy pokroić go w kostkę.
Na półmisku rozłóż szpinak, ułóż na nim jajka i pomidory, kolejno posyp kiełkami rzodkiewki i słonecznikiem.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, wodę, sok cytrynowy, ocet balsamiczny, miód i sól oraz pieprz. Powstałym sosem polej równomiernie sałatkę i podawaj od razu po przygotowaniu.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze