Sałatka ze szpinaku z sosem miodowo-musztardowym

20 min
4 porcje
Sałatka ze szpinaku z sosem miodowo-musztardowym
Foto: Yuliia Stsepeleva
Zapraszam Was na przepis, który jest źródłem witamin i składników odżywczych w przepysznej odsłonie – sałatkę ze szpinaku z sosem miodowo-musztardowym. Słodko-pikantny smak dodaje tej potrawie wyrazistości i zachwyca kubki smakowe, a dzięki orzechom jest przyjemnie chrupiąca.
Kaloryczność: 74 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

Na sałatkę
Na sos miodowo-musztardowy
  • Miód (płynny) - 1 łyżka
  • Musztarda (np. sarepska lub delikatesowa) - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Chili - szczypta
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Ser feta pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki. Jeśli używasz orzechów czy migdałów w całości, rozdrobnij je na mniejsze kawałki.
Sałatka ze szpinaku z sosem miodowo-musztardowym - jak zrobić, przepis, krok 1
Szpinak wyłóż na półmisku, równomiernie wysyp pomidorki i ser feta.
Sałatka ze szpinaku z sosem miodowo-musztardowym - jak zrobić, przepis, krok 2
W miseczce wymieszaj miód, musztardę, sok z cytryny i chili. Jeśli lubisz pikantne dania, to możesz dołożyć więcej papryki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sałatka ze szpinaku z sosem miodowo-musztardowym - jak zrobić, przepis, krok 3
Sałatkę polej sosem miodowo-musztardowym i posyp orzechami lub migdałami. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Sałatka ze szpinaku z sosem miodowo-musztardowym - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze