Chińska surówka z białej kapusty
25 min
4 porcje
![Chińska surówka z białej kapusty Chińska surówka z białej kapusty](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12258-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Przepis na chińską surówkę z białej kapusty może wydawać się nieco egzotyczny, jednak warto go wypróbować. Dressing nadaje bowiem wyborny smak tak prostemu daniu, a dodatek marchewki dodatkowo go podkręca. Jeśli planujesz podać chińską surówkę, to pamiętaj, że trzeba przygotować ją dzień wcześniej!
Kaloryczność: 85 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę
- Kapusta biała (mała) - 1 sztuka
- Marchewka - 2 sztuki
Na dressing
- Olej roślinny (z pestek winogron) - 3-4 łyżki
- Woda (zimna, przegotowana) - 4 łyżki
- Ocet ryżowy - 5 łyżek
- Cukier (brązowy, nierafinowany) - 6 łyżek
- Sól - 2 łyżeczki
- Czosnek (opcjonalnie) - 1 ząbek
Przygotowanie
Obierz główkę kapusty z wierzchnich liści, przekrój na cztery części i wytnij środek. Poszatkuj kapustę drobno i przełóż do miski, a następnie obierz marchewki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do kapusty.
![Chińska surówka z białej kapusty - jak zrobić, przepis, krok 1 Chińska surówka z białej kapusty - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12258-krok-1-800x450.jpg)
Wymieszaj olej, wodę, ocet, cukier oraz sól w rondelku i zagotuj przez chwilę. Do mieszanki możesz dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jeśli lubisz ostrzejszy smak.
![Chińska surówka z białej kapusty - jak zrobić, przepis, krok 2 Chińska surówka z białej kapusty - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12258-krok-2-800x450.jpg)
Zalej jeszcze gorącym dressingiem kapustę z marchewką i dokładniej wymieszaj. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
![Chińska surówka z białej kapusty - jak zrobić, przepis, krok 3 Chińska surówka z białej kapusty - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12258-krok-3-800x450.jpg)
Wyjmij z lodówki około 20 minut przed podaniem. Możesz serwować ją do dań mięsnych i rybnych, a także do dań przyrządzonych na grillu.
![Chińska surówka z białej kapusty - jak zrobić, przepis, krok 4 Chińska surówka z białej kapusty - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12258-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Justyna Wesołowska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/34/avatar/avatar_1698332560.jpg)
Przepis dodał(a):
Justyna Wesołowska
Komentarze