Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
20 min
4 porcje
![Surówka z kapusty pekińskiej i papryki Surówka z kapusty pekińskiej i papryki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12261-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Kapusta pekińska jest delikatna w smaku i bardzo dobrze łączy się z innymi warzywami. Dodatkowo jest dostępna w sklepach przez cały rok i kryje w sobie mnóstwo witamin. Warto więc zaprosić ją do swojej kuchni i przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i papryki, wzbogacając danie obiadowe!
Kaloryczność: 68 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę
- Kapusta pekińska (średnia) - 1 sztuka
- Papryka (czerwona) - 2 sztuki
- Cebula czerwona (średnia) - 1 sztuka
- Natka pietruszki (lub kolendra) - 1 pęczek
Na sos
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- Sok z cytryny - 2 łyżeczki
- Olej roślinny (słonecznikowy lub z pestek dyni) - 2 łyżki
- Cukier (brązowy) - 2 łyżeczki
- Sól - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Obierz kapustę pekińską z wierzchnich liści, resztę dokładnie umyj i osusz na papierowym ręczniku. Poszatkuj ją na nieco większe paski i odstaw na chwilę.
![Surówka z kapusty pekińskiej i papryki - jak zrobić, przepis, krok 1 Surówka z kapusty pekińskiej i papryki - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12261-krok-1-800x450.jpg)
Pokrój w cienkie paseczki paprykę, cebulę oraz posiekaj natkę pietruszki lub kolendrę. Przełóż wszystko do kapusty i dokładnie wymieszaj.
![Surówka z kapusty pekińskiej i papryki - jak zrobić, przepis, krok 2 Surówka z kapusty pekińskiej i papryki - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12261-krok-2-800x450.jpg)
Połącz w osobnej miseczce jogurt, sok z cytryny, olej, cukier oraz sól. Wymieszaj energicznie i dodaj do przygotowanych warzyw.
![Surówka z kapusty pekińskiej i papryki - jak zrobić, przepis, krok 3 Surówka z kapusty pekińskiej i papryki - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12261-krok-3-800x450.jpg)
Surówkę można podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
![Surówka z kapusty pekińskiej i papryki - jak zrobić, przepis, krok 4 Surówka z kapusty pekińskiej i papryki - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12261-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Justyna Wesołowska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/34/avatar/avatar_1698332560.jpg)
Przepis dodał(a):
Justyna Wesołowska
Komentarze