Surówka z kapusty pekińskiej i papryki

20 min
4 porcje
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Foto: Yuliia Stsepeleva
Kapusta pekińska jest delikatna w smaku i bardzo dobrze łączy się z innymi warzywami. Dodatkowo jest dostępna w sklepach przez cały rok i kryje w sobie mnóstwo witamin. Warto więc zaprosić ją do swojej kuchni i przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i papryki, wzbogacając danie obiadowe!
Kaloryczność: 68 kcal w 100 g.

Składniki

Na sałatkę
Na sos
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • Olej roślinny (słonecznikowy lub z pestek dyni) - 2 łyżki
  • Cukier (brązowy) - 2 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka

Przygotowanie

Obierz kapustę pekińską z wierzchnich liści, resztę dokładnie umyj i osusz na papierowym ręczniku. Poszatkuj ją na nieco większe paski i odstaw na chwilę.
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki - jak zrobić, przepis, krok 1
Pokrój w cienkie paseczki paprykę, cebulę oraz posiekaj natkę pietruszki lub kolendrę. Przełóż wszystko do kapusty i dokładnie wymieszaj.
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki - jak zrobić, przepis, krok 2
Połącz w osobnej miseczce jogurt, sok z cytryny, olej, cukier oraz sól. Wymieszaj energicznie i dodaj do przygotowanych warzyw.
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki - jak zrobić, przepis, krok 3
Surówkę można podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze