Sałatka ze szpinakiem i truskawkami
20 min
4 porcje
Szukasz wyjątkowych smaków, które bez względu na porę roku będą prawdziwą ucztą dla zmysłów? Wypróbuj przepis na świeżą i kolorową sałatkę ze szpinakiem, truskawkami i serem pleśniowym, czyli słodką kompozycję z pikantnym akcentem.
Kaloryczność: 142 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę
- Szpinak (świeży) - 150 g
- Truskawki - 200 g
- Gruszka - 1 sztuka
- Ser pleśniowy (np. roquefort lub gorgonzola) - 50 g
- Orzechy włoskie - 50 g
Na dressing
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Miód - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Świeże owoce i warzywa dokładnie umyj, a z truskawek usuń szypułki. Liście szpinaku osusz i przełóż do dużej miski, a następnie dodaj do niej pokrojone w drobną kostkę owoce.
Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni, aby wydobyć ich aromat. Gdy wystygną, dodaj je do sałatki wraz z pokrojonym w drobne kawałki (lub rozkruszonym) serem pleśniowym.
Do małego naczynia wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód. Energicznie wymieszaj, aby składniki się połączyły, tworząc dressing.
Polej gotową sałatkę przygotowanym sosem, a na koniec dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze