Sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na spodzie z herbatników
40 min
10 porcji
Jeśli szukasz idealnego przepisu na sernik z białą czekoladą i mascarpone, wypróbuj ten! To jedna z najpyszniejszych wersji tego lubianego ciasta na spodzie z herbatników. Do jego przygotowania użyłam twarogu z wiaderka, ale można zastąpić go przemielonym kilkukrotnie serem w kostce.
Kaloryczność: 365 kcal w 100 g.
Składniki
- Mascarpone - 60 dag
- Twaróg - 40 dag
- Śmietanka (30%) - 200 ml
- Czekolada (biała) - 20 dag
- Cukier puder - 5-10 dag
- Żelatyna - 1,5 łyżki
- Ciastka (herbatniki, prostokątne) - 20 dag
Przygotowanie
Namocz żelatynę w trzech łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Połamaną na kawałki białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej i zaczekaj, aż wystygnie.
Śmietankę, mascarpone i cukier puder ubij na gładką, puszystą masę – pamiętaj, że wszystkie komponenty powinny być w temperaturze pokojowej. Do ubitego kremu stopniowo dodawaj twaróg i miksuj do połączenia się składników.
Połącz masę serową z przestygniętą białą czekoladą – najpierw rozmieszaj czekoladę w dwóch łyżkach kremu, a dopiero później dodaj jego pozostałą część. Miksuj do połączenia się składników.
Żelatynę podgrzej w kuchence mikrofalowej przez maksymalnie trzy sekundy – tak, aby całkowicie się rozpuściła, ale nie zagotowała. Kiedy nieco ostygnie, wymieszaj ją z dwoma łyżkami kremu, a następnie dodaj do jego pozostałej części, bez przerwy miksując.
Dno prostokątnej formy wyłóż papierem do pieczenia (ewentualnie folią aluminiową). Ułóż herbatniki, a na nie wylej masę serową. Wstaw ciasto do lodówki na minimum trzy godziny, a najlepiej całą noc. Gotowy sernik możesz ozdobić polewą czekoladową lub sosem owocowym.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze