Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie
1 godz. 35 min
8 porcji
Sernik to ciasto, które można przygotować w wielu różnych odsłonach. Zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu na sernik z mlekiem w proszku. Najlepiej sprawdza się na kruchym spodzie i z dodatkiem budyniu waniliowego. Jest prosty w przygotowaniu i nadaje się na każdą okazję!
Kaloryczność: 282 kcal w 100 g.
Składniki
Na kruchy spód
- Masło (lub margaryna) - 1 kostka
- Mąka pszenna - 30 dag
- Jajka - 1 sztuka
- Śmietana (18%) - 2 łyżki
Na masę serową
- Ser biały - 1 kg
- Mleko (w proszku) - 16 dag
- Cukier - 15-20 dag
- Jajka - 6 sztuk
- Mleko - 1,5 szklanki
- Budyń (waniliowy w proszku) - 2 opakowania
- Masło - 17 dag
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Masło (lub margaryna) nie może być ciepłe, ponieważ będzie się lepiło do rąk i będzie ciężko wyrobić ciasto. Na stolnicy oprószonej niewielką ilością mąki posiekaj masło, dodaj mąkę, jajka i śmietanę. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
Blaszkę wysmaruj masłem lub margaryną i oprósz mąką. Spód blaszki wylep kruchym ciastem, ponakłuwaj je widelcem, wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez 10-15 minut.
Składniki na masę serową muszą mieć temperaturę pokojową. Ser biały należy trzykrotnie przemielić w maszynce do mielenia mięsa. Możesz też użyć sera z wiaderka, wtedy nie trzeba go mielić. Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia. Białka oddziel od żółtek oraz ubij je na sztywną pianę.
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę, dodaj ser biały, płynne mleko oraz przestudzone masło i zmiksuj do połączenia się składników. Ciągle miksując, dodaj budynie i mleko w proszku. Miksuj, aż składniki się połączą. Dodaj ubite białka do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
Masę serową przełóż na podpieczony wcześniej spód z kruchego ciasta, wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz 40-50 minut. Do piekarnika możesz również włożyć blaszkę z wodą, aby sernik się nie przesuszył. Po zakończeniu pieczenia pozostaw sernik w piekarniku i studź przy uchylonych drzwiczkach.
Sernik przed podaniem musi całkowicie wystygnąć. Możesz go polać miodem lub posypać cukrem pudrem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze