Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem
35 min
4 porcje
Pyszna imprezowa przekąska ślimaczki przygotowuje się z gotowego ciasta francuskiego i nie wymaga wiele czasu. W tym przepisie podaję Ci podstawową wersję – z szynką i serem, ale możesz też dodać do ślimaczków np. szpinak czy paprykę.
Kaloryczność: 280 kcal w 100 g.
Składniki
Na ślimaczki
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie
- Ser żółty (plastry lub tarty) - 120 g
- Szynka - 100 g
- Jajka - 1 sztuka
- Bazylia (świeża) - do smaku
Na sos
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- Przyprawa (z suszonych pomidorów) - 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
- Papryka ostra - 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
Przygotuj sos do posmarowania ciasta: koncentrat pomidorowy wymieszaj z przyprawą z suszonych pomidorów, czosnkiem granulowanym oraz ostrą papryką.
Rozwiń ciasto francuskie na papierze i posmaruj całą jego powierzchnię przygotowanym wcześniej sosem. Rozłóż na nim ser żółty, szynkę i listki bazylii.
Ciasto wraz z nadzieniem zwiń w roladkę wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokrój w równe kawałki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim pokrojone kawałki tak, aby nie były zbyt blisko siebie, ponieważ ciasto urośnie. Wierzch każdego ślimaczka posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do nagrzanego do 200 C piekarnika i piecz około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.
Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatkowo możesz do nich podać sos musztardowo-miodowy lub majonezowy.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze