Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

35 min
4 porcje
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pyszna imprezowa przekąska ślimaczki przygotowuje się z gotowego ciasta francuskiego i nie wymaga wiele czasu. W tym przepisie podaję Ci podstawową wersję – z szynką i serem, ale możesz też dodać do ślimaczków np. szpinak czy paprykę.
Kaloryczność: 280 kcal w 100 g.

Składniki

Na ślimaczki
Na sos
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Przyprawa (z suszonych pomidorów) - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra - 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

Przygotuj sos do posmarowania ciasta: koncentrat pomidorowy wymieszaj z przyprawą z suszonych pomidorów, czosnkiem granulowanym oraz ostrą papryką.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem - jak zrobić, przepis, krok 1
Rozwiń ciasto francuskie na papierze i posmaruj całą jego powierzchnię przygotowanym wcześniej sosem. Rozłóż na nim ser żółty, szynkę i listki bazylii.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem - jak zrobić, przepis, krok 2
Ciasto wraz z nadzieniem zwiń w roladkę wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokrój w równe kawałki.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem - jak zrobić, przepis, krok 3
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim pokrojone kawałki tak, aby nie były zbyt blisko siebie, ponieważ ciasto urośnie. Wierzch każdego ślimaczka posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do nagrzanego do 200 C piekarnika i piecz około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem - jak zrobić, przepis, krok 4
Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatkowo możesz do nich podać sos musztardowo-miodowy lub majonezowy.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze