Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki
20 min
4 porcje
Kolorowa, chrupiąca i pełna smaku surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy lekka przekąska w ciągu dnia. Przepis ze świeżym ogórkiem i papryką sprawi, że sałatka będzie jeszcze bardziej soczysta i atrakcyjna.
Kaloryczność: 182 kcal w 100 g.
Składniki
- Kapusta pekińska - 1/2 główki
- Kukurydza (konserwowa) - 1 puszka
- Ogórki (świeży) - 1 sztuka
- Papryka (czerwona) - 1 sztuka
- Marchewka - 1 sztuka
- Jajka - 2 sztuki
- Majonez - 4 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Ugotuj jajka na twardo z dodatkiem łyżki soli, dzięki temu będą się ładnie obierać.
Poszatkuj kapustę pekińską, a ogórka, paprykę i jajka – pokrój w drobną kostkę. Następnie dokładnie odsącz kukurydzę i zetrzyj marchew na tarce o dużych oczkach.
Połącz wszystkie składniki, dodaj majonez i dopraw całość solą i pieprzem.
Surówkę najlepiej jest podawać od razu po przygotowaniu, aby warzywa zachowały swoją chrupkość. Jeśli jednak potrzebujesz ją przygotować z wyprzedzeniem, przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze