Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem
15 min
4 porcje
Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.
Kaloryczność: 56 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Wegetariańska.
Składniki
- Kapusta biała - 400 g
- Marchewka - 2 sztuki
- Natka pietruszki - kilka gałązek
- Majonez - 3-4 łyżki
- Czosnek granulowany - 1 szczypta
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Zacznij od poszatkowania kapusty, a następnie przełóż ją do miski, posyp solą, dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę. Kapusta puści sok i trochę zmięknie od soli.
Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Natkę pietruszki posiekaj.
Warzywa wymieszaj razem w misce, dodaj majonez i przyprawy. Odstaw na chwilę do lodówki, żeby surówka się przegryzła.
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem pasuje praktycznie do każdego obiadu. Bardzo dobrze komponuje się z kotletami, mięsem duszonym lub pieczonym, czy rybami.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze