Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem

15 min
4 porcje
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.
Kaloryczność: 56 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kapusta biała - 400 g
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Natka pietruszki - kilka gałązek
  • Majonez - 3-4 łyżki
  • Czosnek granulowany - 1 szczypta
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Zacznij od poszatkowania kapusty, a następnie przełóż ją do miski, posyp solą, dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę. Kapusta puści sok i trochę zmięknie od soli.
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem - jak zrobić, przepis, krok 1
Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Natkę pietruszki posiekaj.
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem - jak zrobić, przepis, krok 2
Warzywa wymieszaj razem w misce, dodaj majonez i przyprawy. Odstaw na chwilę do lodówki, żeby surówka się przegryzła.
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem - jak zrobić, przepis, krok 3
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem pasuje praktycznie do każdego obiadu. Bardzo dobrze komponuje się z kotletami, mięsem duszonym lub pieczonym, czy rybami.
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze