Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem

15 min
4 porcje
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.
Kaloryczność: 56 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kapusta biała - 400 g
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Natka pietruszki - kilka gałązek
  • Majonez - 3-4 łyżki
  • Czosnek granulowany - 1 szczypta
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Zacznij od poszatkowania kapusty, a następnie przełóż ją do miski, posyp solą, dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę. Kapusta puści sok i trochę zmięknie od soli.
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem - jak zrobić, przepis, krok 1
Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Natkę pietruszki posiekaj.
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem - jak zrobić, przepis, krok 2
Warzywa wymieszaj razem w misce, dodaj majonez i przyprawy. Odstaw na chwilę do lodówki, żeby surówka się przegryzła.
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem - jak zrobić, przepis, krok 3
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem pasuje praktycznie do każdego obiadu. Bardzo dobrze komponuje się z kotletami, mięsem duszonym lub pieczonym, czy rybami.
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze

Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem – przepis

Prawdziwy polski obiad nie może obyć się bez dodatku warzyw lub surówki. Jedną z najczęściej wybieranych do obiadu jest surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem. Nic w tym dziwnego, ponieważ przepis wymaga wykorzystania zaledwie kilku składników i warzyw, które dostępne są przez cały rok.

Co najmniej raz w tygodniu surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem powinna pojawiać się w Twoim menu, jeśli zależy Ci na zdrowiu i dostarczaniu do organizmu witamin z naturalnych źródeł. Witamina A zawarta w marchewce i witamina C oraz witaminy z grupy B zawarte w białej kapuście są lepiej przyswajalne w towarzystwie tłuszczu. Dlatego połączenie tych warzyw z kremowym majonezem to żywieniowy strzał w dziesiątkę!

Aby surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem nie tylko była zdrowa, lecz także dobrze smakowała, trzeba wykorzystać do niej świeże twarde warzywa. Chrupkość warzyw jest tutaj bardzo ważna także ze względu na to, że trzeba je zetrzeć na tarce – twarde składniki po prostu łatwiej zetrzeć.

Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem jest bardzo uniwersalna i pasuje do większości mięsnych dań obiadowych: kotletów schabowych, kotletów mielonych czy różnego rodzaju mięsnych zawijasów. Taką surówkę można z powodzeniem przechowywać w lodówce nawet do 3 dni i podawać z różnymi typami obiadów przez kolejne dni. To pomoże nam zaoszczędzić czas spędzony w kuchni!