Surówka z marchewki i ananasa

15 min
4 porcje
Surówka z marchewki i ananasa
Foto: Yuliia Stsepeleva
Dodaj trochę egzotyczności do codziennego jadłospisu, poprzez przygotowanie surówki z marchewki i ananasa. Dzięki ananasowi i marchewce ta surówka jest soczysta i słodka. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Koniecznie wypróbuj ten przepis i dodaj odrobinę świeżości posiłkom!
Kaloryczność: 76 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

  • Marchewka - 3 sztuki
  • Ananas (z puszki) - 4 krążki
  • Jabłka - 1 sztuka
  • Cukier (może też być miód) - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Śmietana (lub jogurt naturalny) - 2 łyżki
  • Sól - do smaku

Przygotowanie

Marchewkę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Jabłko obierz, wydrąż gniazdko nasienne i również zetrzyj, ale najlepiej na średnich lub grubych oczkach tarki. Ananasa pokrój w drobną kosteczkę.
Surówka z marchewki i ananasa - jak zrobić, przepis, krok 1
Wymieszaj razem marchewkę z owocami, dodaj cukier (lub miód), sok z cytryny i śmietanę lub jogurt naturalny. Jeśli została Ci zalewa z ananasa, możesz dodać łyżeczkę. Dopraw całość solą.
Surówka z marchewki i ananasa - jak zrobić, przepis, krok 2
Surówkę z marchewki i ananasa podawaj do obiadu. Dobrym pomysłem jest również podanie jej na słodki i zdrowy podwieczorek.
Surówka z marchewki i ananasa - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze