Sałatki na grilla
30 przepisów
![Sałatka z surowego kalafiora Sałatka z surowego kalafiora](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11521-1600x900.jpg)
Sałatka z surowego kalafiora
Czy wiedzieliście, że kalafior można jeść także na surowo? To bardzo niedoceniane warzywo daje wiele kulinarnych możliwości, a jedną z nich jest sałatka z surowego kalafiora o słodko-pikantnym smaku. Gotową sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na lunch lub zjeść na kolację.
![Surówka z pora, marchewki i jabłka Surówka z pora, marchewki i jabłka](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10528-1600x900.jpg)
Surówka z pora, marchewki i jabłka
Soczysta i pełna smaku surówka z pora, marchewki i jabłka to jedne z najlepszych dodatków do obiadu. Za pomocą tego szybkiego i prostego przepisu urozmaicisz każde danie i zadbasz o codzienną porcję witamin. Dodatkowym atutem jest to, że wszystkie jej składniki dostępne są cały rok!
![Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11559-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
Do schabowych, kotletów mielonych, smażonej piersi z kurczaka i wielu innych dań doskonale sprawdzi się surówka z kapusty pekińskiej z majonezem. Wystarczy kilka warzyw, majonez i przyprawy, by cieszyć się zdrowym i smacznym dodatkiem do obiadu lub kolacji.
![Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10678-1600x900.jpg)
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem
Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.
![Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10519-1600x900.jpg)
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki ostrości białej rzodkwi, ma wyrazisty smak, a marchew i jabłko dodają słodyczy. Co więcej, biała rzodkiew korzystnie oddziałuje na nasz organizm, m.in. wzmacnia odporność i poprawia perystaltykę jelit.
![Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12379-1600x900.jpg)
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko kwaśnej to zestaw witamin, składników odżywczych, a do tego pełen bukiet przeciwstawnych smaków. Prostota tego dania sprawia, że tak przyrządzoną surówkę możesz jeść z korzyścią dla zdrowia tak często, jak tylko masz ochotę.
![Surówka z selera z rodzynkami Surówka z selera z rodzynkami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12717-1600x900.jpg)
Surówka z selera z rodzynkami
Czas przekonać się, że warzywo, które dotąd było podstawą zup, może być świetnym składnikiem również do surówek. Co więcej, w tym przepiszcie gra pierwsze skrzypce. Przedstawiam Wam swoją wersję surówki z selera z rodzynkami, podkręconą smakiem kwaśnej gruszki.
![Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-12056-1600x900.jpg)
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to szybki przepis, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Ta kolorowa kompozycja świetnie łączy się z różnorodnymi sezonowymi daniami, mięsnymi i wegetariańskimi. Ten wyjątkowy przepis, nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale także pięknie prezentuje się na stole!
![Surówka z selera, marchewki i jabłka Surówka z selera, marchewki i jabłka](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10565-1600x900.jpg)
Surówka z selera, marchewki i jabłka
Surówki stanowią nieodłączny element dań głównych, dlatego powinny być lekkie, wspomagające trawienie, a jednocześnie nie mogą zakłócić smaku potraw. Surówka z selera, marchewki i jabłka to odświeżająca i pełna witamin propozycja, z której warto korzystać, szczególnie gdy mamy dostęp do świeżych produktów w sezonie letnim.
![Surówka z kapusty pekińskiej i papryki Surówka z kapusty pekińskiej i papryki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12261-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Kapusta pekińska jest delikatna w smaku i bardzo dobrze łączy się z innymi warzywami. Dodatkowo jest dostępna w sklepach przez cały rok i kryje w sobie mnóstwo witamin. Warto więc zaprosić ją do swojej kuchni i przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i papryki, wzbogacając danie obiadowe!
![Surówka z selera i marchewki Surówka z selera i marchewki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10558-1600x900.jpg)
Surówka z selera i marchewki
Surówka z selera i marchewki ma wiele cennych dla podniebienia zalet, a zarazem jest tania i szybka w przygotowaniu. Chrupiąca, pachnąca, świeża, smaczna, doskonale pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Marchewki są niewyczerpanym źródłem minerałów i błonnika, a seler jest nawet uznawany za roślinę leczniczą!
![Sałatka szwabska Sałatka szwabska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13751-1600x900.jpg)
Sałatka szwabska
Dla tych, którzy cenią sobie nietypowe smaki rodem z niemieckiej kuchni, sałatka szwabska będzie doskonałym wyborem. Jest to połączenie mięsnych akcentów z klasycznymi składnikami, takimi jak ogórek kiszony i ziemniaki. Przysłowiową kropką nad «i» jest w tym przypadku musztarda, nadająca daniu pikanterii.
![Sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym Sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11563-1600x900.jpg)
Sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym
W sezonie grillowym na stole triumfuje sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym. Jest to treściwy i niezwykle smaczny dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Co więcej, doskonale smakuje także na następny dzień po przygotowaniu, śmiało można więc przygotować jej więcej i zachować na kolejne dni.
![Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym i kapustą pekinską Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym i kapustą pekinską](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12381-1600x900.jpg)
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym i kapustą pekinską
Zupka chińska zdecydowanie nie jest faworytem w domowej kuchni, ale nie należy jej od razu spisywać na straty. Przychodzę do Was z przepisem na sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym i kapustą pekinską. Kompozycja smaków podbije wasze podniebienia i zachwyci gości, naprawdę warto spróbować!
![Sałatka bawarska Sałatka bawarska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13889-1600x900.jpg)
Sałatka bawarska
Przedstawiam przepis inspirowany kuchnią niemiecką, na sałatkę bawarską. To danie zaskakuje nie tylko swoją oryginalnością, ale również wyjątkowym smakiem. Przygotujesz je z czterech podstawowych składników, które razem tworzą niepowtarzalną kompozycję.
![Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10637-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Zapraszam do przepisu na przepyszną surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki. To połączenie smaku, lekkości i świeżości, które doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami. Ta surówka jest gotowa od razu po przygotowaniu i znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska.
![Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12140-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówki od wielu pokoleń stanowią nieodłączny element jako dodatki szczególnie do dań obiadowych. Ich różnorodność może przyprawiać o zawrót głowy, jednak najczęściej te najprostsze są najlepsze. Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych!
![Surówka z kalarepy do obiadu Surówka z kalarepy do obiadu](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11432-1600x900.jpg)
Surówka z kalarepy do obiadu
Surówka z kalarepy to zdrowy i smaczny dodatek, który można przygotować o każdej porze roku. Łatwo dostępne składniki i prostota wykonania sprawiają, że surówka dość często gości na moim talerzu. Podaję ją do tradycyjnych schabowych, drobiowych bitek i dań mięsnych z grilla.
![Surówka Colesław z białej kapusty Surówka Colesław z białej kapusty](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11688-1600x900.jpg)
Surówka Colesław z białej kapusty
Surówka Cołeslaw z białej kapusty to dodatek niderlandzkiego pochodzenia, dziś bardzo popularny we wszystkich częściach świata. Przygotowywana jest najczęściej z białą kapustą (czasem także z czerwoną kapustą), marchewką i szczypiorkiem (lub szalotką), a następnie doprawiana smacznym sosem z jogurtu, musztardy i majonezu.
![Surówka z marchewki z chrzanem Surówka z marchewki z chrzanem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10640-1600x900.jpg)
Surówka z marchewki z chrzanem
Klasyczne połączenie marchewki z chrzanem zachwyci każdego. Doskonale komponuje się zarówno ze smażonym, jak i pieczonym mięsem lub rybą. Surówka z marchewki z chrzanem jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników, za to ma bardzo wyrazisty smak, który doda posiłkowi charakteru.
![Sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym Sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/04/przepis-13235-1600x900.jpg)
Sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym
Niesamowicie prezentuje się na talerzu sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym. W moim przepisie dodaję do niej też boczek i oliwki, przez co nabiera wyrazistego smaku. Jest to wyśmienite połączenie aromatów, kolorów i zdrowia w każdym kęsie.
![Sałatka z gruszką i serem pleśniowym Sałatka z gruszką i serem pleśniowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12924-1600x900.jpg)
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym
Ta sałatka to idealne połączenie smaków. Słodycz gruszki uzupełnia słony smak sera pleśniowego, rukola dodaje pikantności i świeżości, a orzechy włoskie lub nasiona słonecznika - delikatności. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, dzięki zawartości witamin.
![Surówka z marchewki z majonezem Surówka z marchewki z majonezem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10643-1600x900.jpg)
Surówka z marchewki z majonezem
Delikatna surówka z marchewki z majonezem to doskonały dodatek do większości dań głównych. Zawartość marchewki sprawia, że surówka ma słodkawy smak, a majonez dodaje jej intensywności. Co więcej jest bardzo szybka w przygotowaniu, a jej składniki są dostępne cały rok.
![Chińska surówka z białej kapusty Chińska surówka z białej kapusty](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12258-1600x900.jpg)
Chińska surówka z białej kapusty
Przepis na chińską surówkę z białej kapusty może wydawać się nieco egzotyczny, jednak warto go wypróbować. Dressing nadaje bowiem wyborny smak tak prostemu daniu, a dodatek marchewki dodatkowo go podkręca. Jeśli planujesz podać chińską surówkę, to pamiętaj, że trzeba przygotować ją dzień wcześniej!
![Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12702-1600x900.jpg)
Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, jednym z nich jest surówka z czerwonej kapusty oraz cebuli i natki pietruszki. Wiele osób dodaje do niej również jabłko i marchewkę, jednak ja preferuje ją w wersji podstawowej.
![Surówka z białej kapusty i marchewki Surówka z białej kapusty i marchewki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10534-1600x900.jpg)
Surówka z białej kapusty i marchewki
Dzisiaj przychodzę do Was z tradycyjnym dodatkiem do domowego obiadu – surówką z białej kapusty i marchewki. To klasyczne połączenie smaków można podać do prawie każdego dania. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej słodko-kwaśny smak sprawią, że z chęcią sięgniecie po dokładkę!
![Surówka z cukinii i marchewki do obiadu Surówka z cukinii i marchewki do obiadu](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10667-1600x900.jpg)
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu
Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!
![Sałatka z serem feta, pomidorem i ogórkiem Sałatka z serem feta, pomidorem i ogórkiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13613-1600x900.jpg)
Sałatka z serem feta, pomidorem i ogórkiem
Niezwykle łatwa w przygotowaniu sałatka z serem feta, pomidorem, ogórkiem i kukurydzą idealnie sprawdza się na lunch. W okresie letnim zachwyci także jako prosty dodatek do grilla, komponując się z mięsem czy pieczonymi warzywami.
![Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/04/przepis-13120-1600x900.jpg)
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Sałatka z surowego szpinaku to lekkie danie, bogate w witaminy, detoksykujące, świeże i smaczne, idealne do rozkoszowania się. Przedstawiam przepis na sałatkę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w wersji nieco odmienionej, która podbije Wasze podniebienia.
![Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/04/przepis-13123-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Kolorowa, chrupiąca i pełna smaku surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy lekka przekąska w ciągu dnia. Przepis ze świeżym ogórkiem i papryką sprawi, że sałatka będzie jeszcze bardziej soczysta i atrakcyjna.