Surówka z marchewki
25 przepisów
Surówka Colesław z białej kapusty
Surówka Cołeslaw z białej kapusty to dodatek niderlandzkiego pochodzenia, dziś bardzo popularny we wszystkich częściach świata. Przygotowywana jest najczęściej z białą kapustą (czasem także z czerwoną kapustą), marchewką i szczypiorkiem (lub szalotką), a następnie doprawiana smacznym sosem z jogurtu, musztardy i majonezu.
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko kwaśnej to zestaw witamin, składników odżywczych, a do tego pełen bukiet przeciwstawnych smaków. Prostota tego dania sprawia, że tak przyrządzoną surówkę możesz jeść z korzyścią dla zdrowia tak często, jak tylko masz ochotę.
Surówka z marchewki z majonezem
Delikatna surówka z marchewki z majonezem to doskonały dodatek do większości dań głównych. Zawartość marchewki sprawia, że surówka ma słodkawy smak, a majonez dodaje jej intensywności. Co więcej jest bardzo szybka w przygotowaniu, a jej składniki są dostępne cały rok.
Surówka z selera i marchewki
Surówka z selera i marchewki ma wiele cennych dla podniebienia zalet, a zarazem jest tania i szybka w przygotowaniu. Chrupiąca, pachnąca, świeża, smaczna, doskonale pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Marchewki są niewyczerpanym źródłem minerałów i błonnika, a seler jest nawet uznawany za roślinę leczniczą!
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Kiedy gotowanie obiadu zajmuje wiele czasu, warto wówczas postawić na prosty dodatek. Surówka z czerwonej kapusty z majonezem idealnie łączy się z wieprzowiną i drobiem, będzie również stanowić świetną parę do dań rybnych.
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówki od wielu pokoleń stanowią nieodłączny element jako dodatki szczególnie do dań obiadowych. Ich różnorodność może przyprawiać o zawrót głowy, jednak najczęściej te najprostsze są najlepsze. Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych!
Surówka z marchewki z chrzanem
Klasyczne połączenie marchewki z chrzanem zachwyci każdego. Doskonale komponuje się zarówno ze smażonym, jak i pieczonym mięsem lub rybą. Surówka z marchewki z chrzanem jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników, za to ma bardzo wyrazisty smak, który doda posiłkowi charakteru.
Surówka z sałaty lodowej i marchewki
Porządny obiad nie może się odbyć bez dobrej surówki. Surówka z sałaty lodowej i marchewki to wyśmienity dodatek do posiłku. Przygotowanie surówki to zaledwie kilka minut, a dostarcza niezbędną porcję warzyw do codziennej diety. Do tego jest przepyszna!
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Zapraszam do przepisu na przepyszną surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki. To połączenie smaku, lekkości i świeżości, które doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami. Ta surówka jest gotowa od razu po przygotowaniu i znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska.
Surówka z marchewki i pomarańczy
Pomarańcza i marchewka zawierają wiele witamin i składników odżywczych, przez co są bardzo zdrowe. Surówka z marchewki i pomarańczy łączy w sobie smak słodki, kwaśny oraz ostry, a dzięki cytrusom ma egzotyczny charakter!
Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu
Surówka z kalarepy to zdrowy i smaczny dodatek, który można przygotować o każdej porze roku. Łatwo dostępne składniki i prostota wykonania sprawiają, że surówka dość często gości na moim talerzu. Podaję ją do tradycyjnych schabowych, drobiowych bitek i dań mięsnych z grilla.
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki
Kolorowa, chrupiąca i pełna smaku surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy lekka przekąska w ciągu dnia. Przepis ze świeżym ogórkiem i papryką sprawi, że sałatka będzie jeszcze bardziej soczysta i atrakcyjna.
Surówka z marchewki do obiadu
Marchewka to składnik, który praktycznie zawsze mamy w domu. Dlatego do obiadu najszybciej jest zrobić właśnie surówkę z marchewki. Można ją przygotować na miliony sposobów, a w tym przypadku jest ona z dodatkiem jabłka. Jeśli jednak pominie się ten składnik, będzie ona równie dobra.
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki ostrości białej rzodkwi, ma wyrazisty smak, a marchew i jabłko dodają słodyczy. Co więcej, biała rzodkiew korzystnie oddziałuje na nasz organizm, m.in. wzmacnia odporność i poprawia perystaltykę jelit.
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem
Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.
Idealna surówka do ryby smażonej
Nie wyobrażam sobie podania smażonej ryby bez ziemniaków z koperkiem i surówki. To klasyczne połączenie często pojawia się na moim stole. Najlepsza surówka do ryby jest jednocześnie kwaśna i słodka, a do tego przyjemnie chrupie. Wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis!
Surówka z selera, marchewki i jabłka
Surówki stanowią nieodłączny element dań głównych, dlatego powinny być lekkie, wspomagające trawienie, a jednocześnie nie mogą zakłócić smaku potraw. Surówka z selera, marchewki i jabłka to odświeżająca i pełna witamin propozycja, z której warto korzystać, szczególnie gdy mamy dostęp do świeżych produktów w sezonie letnim.
Chińska surówka z białej kapusty
Przepis na chińską surówkę z białej kapusty może wydawać się nieco egzotyczny, jednak warto go wypróbować. Dressing nadaje bowiem wyborny smak tak prostemu daniu, a dodatek marchewki dodatkowo go podkręca. Jeśli planujesz podać chińską surówkę, to pamiętaj, że trzeba przygotować ją dzień wcześniej!
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu
Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!
Surówka z pora, marchewki i jabłka z majonezem
Soczysta i pełna smaku surówka z pora, marchewki i jabłka to jedne z najlepszych dodatków do obiadu. Za pomocą tego szybkiego i prostego przepisu urozmaicisz każde danie i zadbasz o codzienną porcję witamin. Dodatkowym atutem jest to, że wszystkie jej składniki dostępne są cały rok!
Surówka z kapusty kiszonej i marchewki
Pierwszą surówką, jaka przychodzi mi do głowy, kiedy przygotowuje rybę na obiad – jest nic innego jak surówka z kapusty kiszonej i marchewki. Jest zdrowa, pożywna i przede wszystkim smakuje wyśmienicie. Oczywiście, można ją podawać nie tylko do ryb – świetnie pasuje do większości dań obiadowych!
Surówka z marchewki i ananasa
Dodaj trochę egzotyczności do codziennego jadłospisu, poprzez przygotowanie surówki z marchewki i ananasa. Dzięki ananasowi i marchewce ta surówka jest soczysta i słodka. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Koniecznie wypróbuj ten przepis i dodaj odrobinę świeżości posiłkom!
Surówka z marchewki i jabłka bez majonezu
Surówka z marchewki i jabłka to prosty oraz szybki do przygotowania dodatek do obiadu lub kolacji. Jest smaczna, delikatnie słodka, dzięki czemu urozmaici smak wielu potraw, zwłaszcza mięsnych. A co najlepsze, poradzi sobie z nią nawet laik, dlatego sprawdź moją propozycję przepisu.
Surówka z białej kapusty i marchewki
Dzisiaj przychodzę do Was z tradycyjnym dodatkiem do domowego obiadu – surówką z białej kapusty i marchewki. To klasyczne połączenie smaków można podać do prawie każdego dania. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej słodko-kwaśny smak sprawią, że z chęcią sięgniecie po dokładkę!
Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu
Dodatki do obiadu powinny być starannie dobrane. Nie mogą zdominować smaku głównej potrawy, ale dobrze jeśli lekko przełamują smak. Słodka marchewka idealnie komponuje się z wyraźnym i nieco ostrym smakiem pora. Przygotowanie surówki z marchewki i pora zajmie kilka chwil.
Dania z białej rzodkwi
Dania z kalarepą
Surówka z jabłka
Dania z białej kapusty
Dania z kapustą kiszoną
Dania z pomarańczami
Surówka z marchewki – przepisy
Czy istnieje potrawa, która nierozłącznie kojarzy Ci się z polską kuchnią? Dla wielu z nas jest to surówka z marchewki, regularnie pojawiająca się na polskich stołach. Surówka z marchewki staje się najczęściej dodatkiem do tradycyjnego niedzielnego obiadu, ale można zabrać ją także do pracy w formie lunchu lub podawać na co dzień wraz z kolacją. Warto zajadać się taką surówką jak najczęściej, ponieważ ukrytych jest w niej dużo witamin i minerałów, które odpowiadają m.in. za dobry wzrok i odporność. Przepisy na surówkę z marchewki, które zgromadziliśmy są bardzo proste, szybkie i przy okazji tanie, dlatego możesz się nimi objadać przez cały rok.
Każda domowa gospodyni posiada swój ulubiony przepis, często przekazywany z pokolenia na pokolenie, w którym składniki surówki i ich ilość mogą się znacząco od siebie różnić. Niezależnie jednak od tego, jakie dodatkowe składniki posiada, surówka z marchewki zawsze tak samo zachwyca soczystym smakiem i przyjemnie chrupiącą konsystencją. Podstawą jest starta na tarce na grubych oczkach świeża marchew. Towarzyszyć mogą jej dodatki, takie jak starte jabłko, seler, posiekany por, czy ananas z puszki, a nawet świeża pomarańcza. Jak widzisz, surówka z marchewki może być podana zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.
Najważniejsze, by surówka z marchewki dobrze smakowała, jest wybranie świeżych, twardych warzyw. Chrupiące warzywa dostarczają nie tylko niezbędnych witamin do organizmu lecz także zwykłej przyjemności z zajadania. Pamiętaj, że witamina A zawarta w marchewce jest lepiej przyswajana przez organizm w towarzystwie tłuszczu. Surówka z marchewki wymaga więc dodatku sosu – albo na bazie majonezu albo podstawowej mieszanki oleju słonecznikowego z solą i czarnym pieprzem.
Surówka z marchewki kojarzy się niemal wyłącznie jako dodatek do obiadu składającego się klasycznie z gotowanych ziemniaków i kotletów schabowych czy smażonej ryby w panierce. Warto jednak to odczarować i zajadać się nią częściej niż tylko w porze obiadowej. Surówka z marchewki z ananasem lub jabłkiem sprawdzi się jako drugie śniadanie, a surówka z marchewki z majonezem skomponuje się z domowymi tostami na kolację.
Każda domowa gospodyni posiada swój ulubiony przepis, często przekazywany z pokolenia na pokolenie, w którym składniki surówki i ich ilość mogą się znacząco od siebie różnić. Niezależnie jednak od tego, jakie dodatkowe składniki posiada, surówka z marchewki zawsze tak samo zachwyca soczystym smakiem i przyjemnie chrupiącą konsystencją. Podstawą jest starta na tarce na grubych oczkach świeża marchew. Towarzyszyć mogą jej dodatki, takie jak starte jabłko, seler, posiekany por, czy ananas z puszki, a nawet świeża pomarańcza. Jak widzisz, surówka z marchewki może być podana zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.
Najważniejsze, by surówka z marchewki dobrze smakowała, jest wybranie świeżych, twardych warzyw. Chrupiące warzywa dostarczają nie tylko niezbędnych witamin do organizmu lecz także zwykłej przyjemności z zajadania. Pamiętaj, że witamina A zawarta w marchewce jest lepiej przyswajana przez organizm w towarzystwie tłuszczu. Surówka z marchewki wymaga więc dodatku sosu – albo na bazie majonezu albo podstawowej mieszanki oleju słonecznikowego z solą i czarnym pieprzem.
Surówka z marchewki kojarzy się niemal wyłącznie jako dodatek do obiadu składającego się klasycznie z gotowanych ziemniaków i kotletów schabowych czy smażonej ryby w panierce. Warto jednak to odczarować i zajadać się nią częściej niż tylko w porze obiadowej. Surówka z marchewki z ananasem lub jabłkiem sprawdzi się jako drugie śniadanie, a surówka z marchewki z majonezem skomponuje się z domowymi tostami na kolację.