Surówka z marchewki
25 przepisów
Surówka z selera, marchewki i jabłka
Surówki stanowią nieodłączny element dań głównych, dlatego powinny być lekkie, wspomagające trawienie, a jednocześnie nie mogą zakłócić smaku potraw. Surówka z selera, marchewki i jabłka to odświeżająca i pełna witamin propozycja, z której warto korzystać, szczególnie gdy mamy dostęp do świeżych produktów w sezonie letnim.
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem
Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko kwaśnej to zestaw witamin, składników odżywczych, a do tego pełen bukiet przeciwstawnych smaków. Prostota tego dania sprawia, że tak przyrządzoną surówkę możesz jeść z korzyścią dla zdrowia tak często, jak tylko masz ochotę.
Surówka z sałaty lodowej i marchewki
Porządny obiad nie może się odbyć bez dobrej surówki. Surówka z sałaty lodowej i marchewki to wyśmienity dodatek do posiłku. Przygotowanie surówki to zaledwie kilka minut, a dostarcza niezbędną porcję warzyw do codziennej diety. Do tego jest przepyszna!
Surówka z marchewki z chrzanem
Klasyczne połączenie marchewki z chrzanem zachwyci każdego. Doskonale komponuje się zarówno ze smażonym, jak i pieczonym mięsem lub rybą. Surówka z marchewki z chrzanem jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników, za to ma bardzo wyrazisty smak, który doda posiłkowi charakteru.
Surówka z białej kapusty i marchewki
Dzisiaj przychodzę do Was z tradycyjnym dodatkiem do domowego obiadu – surówką z białej kapusty i marchewki. To klasyczne połączenie smaków można podać do prawie każdego dania. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej słodko-kwaśny smak sprawią, że z chęcią sięgniecie po dokładkę!
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówki od wielu pokoleń stanowią nieodłączny element jako dodatki szczególnie do dań obiadowych. Ich różnorodność może przyprawiać o zawrót głowy, jednak najczęściej te najprostsze są najlepsze. Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych!
Idealna surówka do ryby smażonej
Nie wyobrażam sobie podania smażonej ryby bez ziemniaków z koperkiem i surówki. To klasyczne połączenie często pojawia się na moim stole. Najlepsza surówka do ryby jest jednocześnie kwaśna i słodka, a do tego przyjemnie chrupie. Wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis!
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki ostrości białej rzodkwi, ma wyrazisty smak, a marchew i jabłko dodają słodyczy. Co więcej, biała rzodkiew korzystnie oddziałuje na nasz organizm, m.in. wzmacnia odporność i poprawia perystaltykę jelit.
Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu
Dodatki do obiadu powinny być starannie dobrane. Nie mogą zdominować smaku głównej potrawy, ale dobrze jeśli lekko przełamują smak. Słodka marchewka idealnie komponuje się z wyraźnym i nieco ostrym smakiem pora. Przygotowanie surówki z marchewki i pora zajmie kilka chwil.
Surówka z kalarepy do obiadu
Surówka z kalarepy to zdrowy i smaczny dodatek, który można przygotować o każdej porze roku. Łatwo dostępne składniki i prostota wykonania sprawiają, że surówka dość często gości na moim talerzu. Podaję ją do tradycyjnych schabowych, drobiowych bitek i dań mięsnych z grilla.
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu
Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!
Surówka z marchewki i pomarańczy
Pomarańcza i marchewka zawierają wiele witamin i składników odżywczych, przez co są bardzo zdrowe. Surówka z marchewki i pomarańczy łączy w sobie smak słodki, kwaśny oraz ostry, a dzięki cytrusom ma egzotyczny charakter!
Surówka z marchewki do obiadu
Marchewka to składnik, który praktycznie zawsze mamy w domu. Dlatego do obiadu najszybciej jest zrobić właśnie surówkę z marchewki. Można ją przygotować na miliony sposobów, a w tym przypadku jest ona z dodatkiem jabłka. Jeśli jednak pominie się ten składnik, będzie ona równie dobra.
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Zapraszam do przepisu na przepyszną surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki. To połączenie smaku, lekkości i świeżości, które doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami. Ta surówka jest gotowa od razu po przygotowaniu i znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska.
Surówka z pora, marchewki i jabłka z majonezem
Soczysta i pełna smaku surówka z pora, marchewki i jabłka to jedne z najlepszych dodatków do obiadu. Za pomocą tego szybkiego i prostego przepisu urozmaicisz każde danie i zadbasz o codzienną porcję witamin. Dodatkowym atutem jest to, że wszystkie jej składniki dostępne są cały rok!
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Kiedy gotowanie obiadu zajmuje wiele czasu, warto wówczas postawić na prosty dodatek. Surówka z czerwonej kapusty z majonezem idealnie łączy się z wieprzowiną i drobiem, będzie również stanowić świetną parę do dań rybnych.
Surówka z marchewki z majonezem
Delikatna surówka z marchewki z majonezem to doskonały dodatek do większości dań głównych. Zawartość marchewki sprawia, że surówka ma słodkawy smak, a majonez dodaje jej intensywności. Co więcej jest bardzo szybka w przygotowaniu, a jej składniki są dostępne cały rok.
Surówka z marchewki i jabłka bez majonezu
Surówka z marchewki i jabłka to prosty oraz szybki do przygotowania dodatek do obiadu lub kolacji. Jest smaczna, delikatnie słodka, dzięki czemu urozmaici smak wielu potraw, zwłaszcza mięsnych. A co najlepsze, poradzi sobie z nią nawet laik, dlatego sprawdź moją propozycję przepisu.
Surówka z selera i marchewki
Surówka z selera i marchewki ma wiele cennych dla podniebienia zalet, a zarazem jest tania i szybka w przygotowaniu. Chrupiąca, pachnąca, świeża, smaczna, doskonale pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Marchewki są niewyczerpanym źródłem minerałów i błonnika, a seler jest nawet uznawany za roślinę leczniczą!
Chińska surówka z białej kapusty
Przepis na chińską surówkę z białej kapusty może wydawać się nieco egzotyczny, jednak warto go wypróbować. Dressing nadaje bowiem wyborny smak tak prostemu daniu, a dodatek marchewki dodatkowo go podkręca. Jeśli planujesz podać chińską surówkę, to pamiętaj, że trzeba przygotować ją dzień wcześniej!
Surówka z marchewki i ananasa
Dodaj trochę egzotyczności do codziennego jadłospisu, poprzez przygotowanie surówki z marchewki i ananasa. Dzięki ananasowi i marchewce ta surówka jest soczysta i słodka. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Koniecznie wypróbuj ten przepis i dodaj odrobinę świeżości posiłkom!
Surówka z kapusty kiszonej i marchewki
Pierwszą surówką, jaka przychodzi mi do głowy, kiedy przygotowuje rybę na obiad – jest nic innego jak surówka z kapusty kiszonej i marchewki. Jest zdrowa, pożywna i przede wszystkim smakuje wyśmienicie. Oczywiście, można ją podawać nie tylko do ryb – świetnie pasuje do większości dań obiadowych!
Surówka Colesław z białej kapusty
Surówka Cołeslaw z białej kapusty to dodatek niderlandzkiego pochodzenia, dziś bardzo popularny we wszystkich częściach świata. Przygotowywana jest najczęściej z białą kapustą (czasem także z czerwoną kapustą), marchewką i szczypiorkiem (lub szalotką), a następnie doprawiana smacznym sosem z jogurtu, musztardy i majonezu.
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Kolorowa, chrupiąca i pełna smaku surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy lekka przekąska w ciągu dnia. Przepis ze świeżym ogórkiem i papryką sprawi, że sałatka będzie jeszcze bardziej soczysta i atrakcyjna.
Dania z białej rzodkwi
Dania z pomarańczami
Dania z kalarepą
Surówka z jabłka
Dania z białej kapusty
Dania z kapusty pekińskiej
Surówka z marchewki – przepisy
Czy istnieje potrawa, która nierozłącznie kojarzy Ci się z polską kuchnią? Dla wielu z nas jest to surówka z marchewki, regularnie pojawiająca się na polskich stołach. Surówka z marchewki staje się najczęściej dodatkiem do tradycyjnego niedzielnego obiadu, ale można zabrać ją także do pracy w formie lunchu lub podawać na co dzień wraz z kolacją. Warto zajadać się taką surówką jak najczęściej, ponieważ ukrytych jest w niej dużo witamin i minerałów, które odpowiadają m.in. za dobry wzrok i odporność. Przepisy na surówkę z marchewki, które zgromadziliśmy są bardzo proste, szybkie i przy okazji tanie, dlatego możesz się nimi objadać przez cały rok.
Każda domowa gospodyni posiada swój ulubiony przepis, często przekazywany z pokolenia na pokolenie, w którym składniki surówki i ich ilość mogą się znacząco od siebie różnić. Niezależnie jednak od tego, jakie dodatkowe składniki posiada, surówka z marchewki zawsze tak samo zachwyca soczystym smakiem i przyjemnie chrupiącą konsystencją. Podstawą jest starta na tarce na grubych oczkach świeża marchew. Towarzyszyć mogą jej dodatki, takie jak starte jabłko, seler, posiekany por, czy ananas z puszki, a nawet świeża pomarańcza. Jak widzisz, surówka z marchewki może być podana zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.
Najważniejsze, by surówka z marchewki dobrze smakowała, jest wybranie świeżych, twardych warzyw. Chrupiące warzywa dostarczają nie tylko niezbędnych witamin do organizmu lecz także zwykłej przyjemności z zajadania. Pamiętaj, że witamina A zawarta w marchewce jest lepiej przyswajana przez organizm w towarzystwie tłuszczu. Surówka z marchewki wymaga więc dodatku sosu – albo na bazie majonezu albo podstawowej mieszanki oleju słonecznikowego z solą i czarnym pieprzem.
Surówka z marchewki kojarzy się niemal wyłącznie jako dodatek do obiadu składającego się klasycznie z gotowanych ziemniaków i kotletów schabowych czy smażonej ryby w panierce. Warto jednak to odczarować i zajadać się nią częściej niż tylko w porze obiadowej. Surówka z marchewki z ananasem lub jabłkiem sprawdzi się jako drugie śniadanie, a surówka z marchewki z majonezem skomponuje się z domowymi tostami na kolację.
Każda domowa gospodyni posiada swój ulubiony przepis, często przekazywany z pokolenia na pokolenie, w którym składniki surówki i ich ilość mogą się znacząco od siebie różnić. Niezależnie jednak od tego, jakie dodatkowe składniki posiada, surówka z marchewki zawsze tak samo zachwyca soczystym smakiem i przyjemnie chrupiącą konsystencją. Podstawą jest starta na tarce na grubych oczkach świeża marchew. Towarzyszyć mogą jej dodatki, takie jak starte jabłko, seler, posiekany por, czy ananas z puszki, a nawet świeża pomarańcza. Jak widzisz, surówka z marchewki może być podana zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.
Najważniejsze, by surówka z marchewki dobrze smakowała, jest wybranie świeżych, twardych warzyw. Chrupiące warzywa dostarczają nie tylko niezbędnych witamin do organizmu lecz także zwykłej przyjemności z zajadania. Pamiętaj, że witamina A zawarta w marchewce jest lepiej przyswajana przez organizm w towarzystwie tłuszczu. Surówka z marchewki wymaga więc dodatku sosu – albo na bazie majonezu albo podstawowej mieszanki oleju słonecznikowego z solą i czarnym pieprzem.
Surówka z marchewki kojarzy się niemal wyłącznie jako dodatek do obiadu składającego się klasycznie z gotowanych ziemniaków i kotletów schabowych czy smażonej ryby w panierce. Warto jednak to odczarować i zajadać się nią częściej niż tylko w porze obiadowej. Surówka z marchewki z ananasem lub jabłkiem sprawdzi się jako drugie śniadanie, a surówka z marchewki z majonezem skomponuje się z domowymi tostami na kolację.