Tradycyjne kluski śląskie z sosem pieczarkowym
40 min
6 porcji
Kluski śląskie kojarzą mi się głównie z niedzielnym lub świątecznym obiadem. Polane dużą ilością sosu, z dodatkiem pieczonego mięsa i bukietu surówek. Palce lizać! Wypróbuj mojego przepisu na te wyjątkowe kluseczki z dziurką!
Kaloryczność: 170 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa, Wegetariańska.
Składniki
Na kluski
- Ziemniaki (ugotowane) - 1 kg
- Mąka ziemniaczana - 200-250 g
- Jajka - 1 sztuka
Na sos pieczarkowy
- Pieczarki - 500 g
- Woda - 250 ml
- Cebula - 1 sztuka
- Masło - 2-3 łyżki
- Mąka pszenna - 1-2 łyżeczki
- Śmietana (30%) - 100 ml
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Do klusek śląskich najlepiej jest użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, to ugotuj obrane ziemniaki kilka godzin przed robieniem klusek i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć praską lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodaj mąki ziemniaczanej i wbij jajko. Wyrób na gładkie i jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie się za bardzo lepić, dodaj więcej mąki.
Ciasto podziel na kilka równych części i każdą z nich uformuj w kształt wałka o średnicy około 4 cm. Następnie pokrój go na równe kawałki (około 2 cm), każdy kawałek uformuj w kuleczkę i na środku zrób wgłębienie palcem. Możesz również pominąć formowanie wałka i bezpośrednio z masy formować niewielkie kulki, ale to wymaga więcej czasu.
Zagotuj wodę w garnku i ją posól. Kluski gotuj w kilku partiach: wrzuć je na wrzątek i od razu zmniejsz moc palnika, gotuj kluski przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Wyciągnij kluski za pomocą łyżki cedzakowej i powtórz ten proces, aż ugotujesz wszystkie.
Wykonaj sos. Cebulę obierz i zeszklij na maśle, pieczarki oczyść i pokrój w plastry, a następnie dodaj je do cebuli. Smaż przez chwilę, aż cała woda z pieczarek wyparuje i pieczarki zmiękną. Dodaj wodę i duś około 10 minut.
W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką pszenną i wlej całość do gotującego się sosu, cały czas mieszając. Zagotuj i duś jeszcze 5-6 minut.
Ciepłe kluski polewaj sosem i tak podawaj. Kluski śląskie idealnie komponują się z zasmażanymi buraczkami lub surówką z czerwonej kapusty. Do klusek pasują różnego rodzaju mięsa – np. pieczeń wieprzowa czy roladki wołowe.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze