Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami i jajkiem
30 min
6 porcji
Sałatki warstwowe prezentują się niesamowicie na stole, czy to na spotkaniu z przyjaciółmi, czy na uroczystości rodzinnej. Jednym z pomysłów na taką przekąskę jest sałatka śledziowa z buraczkami i jajkiem. Śledzie są ważnym elementem tradycji kulinarnych, zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra.
Kaloryczność: 130 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
Na sałatkę
- Śledź (filety w zalewie) - 400-450 g
- Jajka - 4 sztuki
- Cebula (duża) - 1 sztuka
- Buraki (pieczone) - 400 g
- Ogórki kiszone - 4-5 sztuk
- Szczypiorek - 1 pęczek
Na sos majonezowy
- Jogurt naturalny - 30 g
- Majonez - 80 g
- Musztarda - 20 g
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo: włóż je do rondelka, zalej zimną wodą, posól i gotuj 6-8 minut od momentu zagotowania. Odstaw do ostygnięcia i kiedy będą już całkowicie zimne – obierz i pokrój w drobną kostkę.
Buraki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ogórki również pokrój w kosteczkę. Szczypiorek posiekaj. Śledzie odsącz z zalewy i opłucz, duże filety pokrój na mniejsze części (takie na raz).
Przygotuj sos majonezowy: majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym i musztardą oraz przypraw solą i pieprzem. Zamiast części majonezu, możesz dać więcej jogurtu naturalnego, wtedy sałatka będzie mniej kaloryczna.
Naszykuj miskę, w której podasz sałatkę. Mogą to być również małe pojemniczki, wtedy rozdziel równomiernie wszystkie składniki pomiędzy miseczkami. Śledzie wymieszaj z cebulą, ułóż na samym dnie i przykryj je cienką warstwą sosu majonezowego.
Następnie nałóż kolejno warstwę buraków, ogórka i jajka. Rozsmaruj resztę sosu majonezowego i posyp szczypiorkiem.
Sałatkę śledziową z burakami i jajkiem należy przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Możesz ją również przygotować wcześniej i podać dopiero na drugi dzień.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze