Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
20 min
4 porcje
![Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12140-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Surówki od wielu pokoleń stanowią nieodłączny element jako dodatki szczególnie do dań obiadowych. Ich różnorodność może przyprawiać o zawrót głowy, jednak najczęściej te najprostsze są najlepsze. Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych!
Kaloryczność: 55 kcal w 100 g.
Składniki
- Kapusta pekińska - 1 sztuka
- Marchewka - 2 sztuki
- Jabłka - 2 sztuki
- Orzechy włoskie (posiekane) - 15 g
- Ocet - 1 łyżka
- Musztarda (dijon) - 1 łyżeczka
- Woda - 1 łyżka
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Pieprz czarny - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
Przygotowanie
W małym naczyniu wymieszaj ocet z wodą, oliwą, musztardą, solą i pieprzem i odstaw na chwilkę.
![Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret - jak zrobić, przepis, krok 1 Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12140-krok-1-800x450.jpg)
Kapustę pekińską pokrój na cienkie paseczki i przełóż do miski. Umyj marchewki oraz jabłka, także pokrój je w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach (według uznania) i dodaj do kapusty.
![Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret - jak zrobić, przepis, krok 2 Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12140-krok-2-800x450.jpg)
Całość zalej przygotowanym sosem, dokładnie wymieszaj i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
![Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret - jak zrobić, przepis, krok 3 Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12140-krok-3-800x450.jpg)
Surówkę należy przygotować wcześniej, by smaki połączyły się przed podaniem.
![Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret - jak zrobić, przepis, krok 4 Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12140-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Justyna Wesołowska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/34/avatar/avatar_1698332560.jpg)
Przepis dodał(a):
Justyna Wesołowska
Komentarze