Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret

20 min
4 porcje
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Foto: Yuliia Stsepeleva
Surówki od wielu pokoleń stanowią nieodłączny element jako dodatki szczególnie do dań obiadowych. Ich różnorodność może przyprawiać o zawrót głowy, jednak najczęściej te najprostsze są najlepsze. Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych!
Kaloryczność: 55 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

W małym naczyniu wymieszaj ocet z wodą, oliwą, musztardą, solą i pieprzem i odstaw na chwilkę.
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret - jak zrobić, przepis, krok 1
Kapustę pekińską pokrój na cienkie paseczki i przełóż do miski. Umyj marchewki oraz jabłka, także pokrój je w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach (według uznania) i dodaj do kapusty.
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret - jak zrobić, przepis, krok 2
Całość zalej przygotowanym sosem, dokładnie wymieszaj i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret - jak zrobić, przepis, krok 3
Surówkę należy przygotować wcześniej, by smaki połączyły się przed podaniem.
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze