Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
20 min
4 porcje
Surówki od wielu pokoleń stanowią nieodłączny element jako dodatki szczególnie do dań obiadowych. Ich różnorodność może przyprawiać o zawrót głowy, jednak najczęściej te najprostsze są najlepsze. Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych!
Kaloryczność: 55 kcal w 100 g.
Składniki
- Kapusta pekińska - 1 sztuka
- Marchewka - 2 sztuki
- Jabłka - 2 sztuki
- Orzechy włoskie (posiekane) - 15 g
- Ocet - 1 łyżka
- Musztarda (dijon) - 1 łyżeczka
- Woda - 1 łyżka
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Pieprz czarny - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
Przygotowanie
W małym naczyniu wymieszaj ocet z wodą, oliwą, musztardą, solą i pieprzem i odstaw na chwilkę.
Kapustę pekińską pokrój na cienkie paseczki i przełóż do miski. Umyj marchewki oraz jabłka, także pokrój je w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach (według uznania) i dodaj do kapusty.
Całość zalej przygotowanym sosem, dokładnie wymieszaj i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Surówkę należy przygotować wcześniej, by smaki połączyły się przed podaniem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze