Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
20 min
4 porcje
![Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-12056-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to szybki przepis, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Ta kolorowa kompozycja świetnie łączy się z różnorodnymi sezonowymi daniami, mięsnymi i wegetariańskimi. Ten wyjątkowy przepis, nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale także pięknie prezentuje się na stole!
Kaloryczność: 80 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Wegetariańska.
Składniki
- Kapusta czerwona - 350 g
- Jabłka - 2 sztuki
- Ocet (jabłkowy) - 1 łyżeczka
- Majonez (lub jogurt naturalny) - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
- Sok z cytryny - do smaku
Przygotowanie
Oczyść kapustę z wierzchnich liści i poszatkuj drobno. Przełóż do miski, osól i dodaj ocet, a następnie wymieszaj całość i odstaw na chwilę.
![Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem - jak zrobić, przepis, krok 1 Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-12056-krok-1-800x450.jpg)
Obierz jabłka, wydrąż nasienia i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz również pokroić jabłka w bardzo cienkie paseczki.
![Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem - jak zrobić, przepis, krok 2 Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-12056-krok-2-800x450.jpg)
Do kapusty dodaj jabłka, majonez lub jogurt, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny i całość dokładnie wymieszaj.
![Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem - jak zrobić, przepis, krok 3 Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-12056-krok-3-800x450.jpg)
Surówkę przygotuj wcześniej, tak żeby przed podaniem smaki się połączyły.
![Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem - jak zrobić, przepis, krok 4 Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-12056-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Justyna Wesołowska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/34/avatar/avatar_1698332560.jpg)
Przepis dodał(a):
Justyna Wesołowska
Komentarze