Dieta Halal
4 przepisy
Chleb z cukinii z pestkami dyni
Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, które nadaje się do różnorodnych potraw. Dzisiaj mam dla Was przepis na chleb z cukinii, który jest miękki i soczysty, dzięki czemu długo zachowuje swoją świeżość. Lubię domieszać do ciasta ziarna lub orzechy, aby dodać mu chrupkości.
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
Muhammara to pochodząca z Syrii, uniwersalna pasta, która świetnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, dodatek do makaronów czy mięs lub baza do sosów. Przygotowywana jest z pieczonej papryki oraz orzechów włoskich i ma niesamowity aromat.
Prosty chleb z siemienia lnianego bez mąki
Szukasz alternatywy dla tradycyjnego pszennego pieczywa? Wypróbuj ten przepis na chleb z siemienia lnianego. Wychodzi wilgotny i długo zachowuje świeżość. Do tego jest odpowiedni dla osób na diecie keto oraz bezglutenowej. Dobrze smakuje z każdymi dodatkami.
Tradycyjna kawa po turecku w tygielku
Mocna, gęsta, aromatyczna i bardzo słodka – to są cztery przymiotniki, które można użyć do opisania kawy po turecku. Tradycyjnie ten napój przygotowuje się w tygielku, ale jeśli nie masz takiego naczynia, możesz spokojnie użyć do tego zwykłego rondelka.