Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

1 godz. 30 min
6 porcji
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
Foto: Nelea Reazanteva, AdobeStock
Bywają dni, kiedy konieczne jest przygotowanie szybkiego obiadu, ale takiego, który nasyci głodne brzuchy. Brakuje jednak czasu na to, aby spędzić w kuchni kilka godzin. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami to danie, które robi się błyskawicznie i nie wymaga zdolności kulinarnych.
Kaloryczność: 125 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Przygotowanie

Podsmaż mięso na mocno rozgrzanej patelni około 10-15 minut, cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się większe grudki. Pod koniec dopraw łyżeczką pieprzu oraz soli i jeszcze przez chwilę podgrzewaj.
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki, po czym zalej zimną wodą i odsącz na papierowym ręczniku. Z pieczarek usuń ogonki i pokrój je na plastry równej grubości, a cebulę pokrój w piórka.
Wymieszaj śmietankę, wodę i przyprawy: łyżeczkę soli, 2 łyżeczki pieprzu, tymianek oraz rozmaryn. Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach, a mozzarellę porozrywaj na kawałeczki.
W żaroodpornym naczyniu ułóż część ziemniaków, następnie rozłóż mięso, pieczarki, cebulę i przykryj pozostałą ilością ziemniaków. Całość zalej przygotowanym sosem tak, żeby przykrył równomiernie wszystkie składniki. Posyp zapiekankę żółtym serem i rozłóż mozzarellę.
Piecz w 180 C przez 1 godzinę, ustawiając piekarnik na program góra-dół bez termoobiegu. Podawaj od razu po przygotowaniu, a jeśli zostaną resztki, to możesz przechować je w lodówce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze