Prawdziwa zupa Pho z kurczakiem i makaronem ryżowym
2 godz.
        6 porcji
    
        ✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
    
        Przysmakiem kuchni wietnamskiej jest zupa pho. W tym przepisie przygotowuje ją na mięsie z kurczaka, ale można ją też przyrządzić na wołowinie. Bulion należy gotować minimum około półtorej godziny, ale moim im dłużej jest gotowany, tym lepiej smakuje.
  
            
            Kaloryczność: 242 kcal w 100 g.
        
                
            Składniki
- Kurczak (np. udka, pałeczki, skrzydełka) - 1 kg
 - Makaron ryżowy - 250 g
 - Cebula - 1 sztuka
 - Czosnek - 3-4 ząbki
 - Imbir - 20 g
 - Goździki - 3-4 sztuki
 - Cynamon (laska) - 1 kawałek
 - Chili - 1 mała sztuka
 - Ziele angielskie - 2-3 ziarenka
 - Sos rybny - 2 łyżeczki
 - Anyż - 1-2 gwiazdki
 - Cukier - 1 łyżeczka
 - Kolendra (świeża) - kilka gałązek
 - Sól i pieprz - do smaku
 
Przygotowanie
                    Kurczaka umyj, a następnie włóż do garnka, zalej zimną wodą (ok. 3 litry) i wstaw na średni ogień. Dodaj cynamon, ziele angielskie, goździki, anyż, czosnek, sos rybny i cukier oraz doprowadź do wrzenia.                
                                    
                        
                    W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: papryczkę chili pokrój w talarki, a cebulę i imbir opal palnikiem gazowym, aż skórka mocno się przyrumieni, możesz ją nawet delikatnie zwęglić. Dodaj je do gotującego się wywaru i gotuj na małym ogniu przez około półtorej godziny.                
                                    
                        
                    Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Świeżą kolendrę posiekaj i odstaw na bok.                
                                    
                        
                    Wyciągnij kurczaka z bulionu, obierz z kości i porozrywaj na mniejsze części. Wrzuć z powrotem do zupy, aby się ogrzał.                
                                    
                        
                    Makaron nałóż do talerzy, zalej gorącym bulionem z kawałkami kurczaka i posyp świeżą kolendrą. Zupę pho możesz podać dodatkowo z ostrym sosem chili np. sriracha i ćwiartką limonki lub cytryny.                
                                    
                        
            
            Masz w ulubionych
        
        
            
            Dodaj do ulubionych
        
                        / 5 ()
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!