Zupa tajska z kurczakiem

1 godz. 10 min
8 porcji
Zupa tajska z kurczakiem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Przepis na pyszną zupę w stylu azjatyckim, czyli zupę tajską z kurczakiem. Idealna dla miłośników kuchni orientalnej i tych, co chcą urozmaicić swój jadłospis. Kremowa, pikantna i rozgrzewająca zupa tajska zachwyca smakiem i oryginalnością. Do tego jest bardzo gęsta i sycąca!
Kaloryczność: 146 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Oczyść pierś z kurczaka, pokrój ją w kostkę i wymieszaj z olejem, sosem sojowym, słodką papryką, curry, liśćmi limonki oraz solą i pieprzem. Odstaw kurczaka do lodówki (około 30 min albo dłużej), aby przeszedł przyprawami.
Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Następnie rozgrzej garnek z grubym dnem i podsmaż na nim kurczaka wraz z marynatą.
Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Paprykę żółtą i czerwoną pokrój w paski, cebulę obierz i posiekaj. Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Wszystkie warzywa dodaj do kurczaka i smaż jeszcze 10 minut.
Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Podsmażonego kurczaka z warzywami zalej bulionem, dodaj sos rybny i mleko kokosowe. Gotuj przez 15-20 minut.
Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przed podaniem dodaj go do zupy. Jeśli podajesz zupę od razu po przygotowaniu, możesz dodać makaron bezpośrednio do garnka z zupą i pogotować razem 5 minut. Gotową zupę tajską można posypać posiekaną kolendrą, podawaj ją na gorąco.
Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze