Zupa tajska z kurczakiem
1 godz. 10 min
8 porcji
![Zupa tajska z kurczakiem Zupa tajska z kurczakiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11544-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Przepis na pyszną zupę w stylu azjatyckim, czyli zupę tajską z kurczakiem. Idealna dla miłośników kuchni orientalnej i tych, co chcą urozmaicić swój jadłospis. Kremowa, pikantna i rozgrzewająca zupa tajska zachwyca smakiem i oryginalnością. Do tego jest bardzo gęsta i sycąca!
Kaloryczność: 146 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
- Pierś z kurczaka - 500 g
- Cebula - 1 sztuka
- Papryka (czerwona) - 1 sztuka
- Papryka (żółta) - 1 sztuka
- Mleczko kokosowe - 1 puszka
- Bulion (drobiowy) - 1 litr
- Makaron ryżowy - 100 g
- Czosnek - 2 ząbki
- Imbir (korzeń) - 10-15 g
- Curry (pasta) - 4 łyżeczki
- Olej - 2 łyżki
- Sos sojowy - 2-3 łyżki
- Sos rybny - 1 łyżka
- Liście limonki kaffir - 4-5 sztuk
- Papryka słodka (mielona) - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Oczyść pierś z kurczaka, pokrój ją w kostkę i wymieszaj z olejem, sosem sojowym, słodką papryką, curry, liśćmi limonki oraz solą i pieprzem. Odstaw kurczaka do lodówki (około 30 min albo dłużej), aby przeszedł przyprawami.
![Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 1 Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11544-krok-1-800x450.jpg)
Następnie rozgrzej garnek z grubym dnem i podsmaż na nim kurczaka wraz z marynatą.
![Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 2 Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11544-krok-2-800x450.jpg)
Paprykę żółtą i czerwoną pokrój w paski, cebulę obierz i posiekaj. Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Wszystkie warzywa dodaj do kurczaka i smaż jeszcze 10 minut.
![Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 3 Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11544-krok-3-800x450.jpg)
Podsmażonego kurczaka z warzywami zalej bulionem, dodaj sos rybny i mleko kokosowe. Gotuj przez 15-20 minut.
![Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 4 Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11544-krok-4-800x450.jpg)
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przed podaniem dodaj go do zupy. Jeśli podajesz zupę od razu po przygotowaniu, możesz dodać makaron bezpośrednio do garnka z zupą i pogotować razem 5 minut. Gotową zupę tajską można posypać posiekaną kolendrą, podawaj ją na gorąco.
![Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 5 Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11544-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze