Pieczywo

Chlebek bananowy

1 godz. 10 min
4 porcje
Najprostszy wilgotny chlebek bananowy z cynamonem
✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Chyba każdy choć raz miał problem w postaci przejrzałych bananów. Nie całkiem zepsute, ale też wyglądające zbyt nieapetycznie, aby je zjeść. Mam dobrą wiadomość – nie trzeba ich wyrzucać! Zamiast tego warto je wykorzystać do zrobienia tego rozkosznego chlebka bananowego! Sama przygotowuję go regularnie i mogę zagwarantować, że jest to jeden z najlepszych sposobów na uratowanie bananów, które już straciły swój pierwotny wygląd.
Kaloryczność: 210 kcal w 100 g.

Składniki na najprostszy chlebek bananowy

Jak zrobić chlebek bananowy

Wyciągnij wszystkie składniki z lodówki kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, aby nabrały temperatury pokojowej. Masło powinno być miękkie, ale nie płynne. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Banany obierz, dodaj do nich sok z cytryny oraz cynamon i rozgnieć widelcem. Z doświadczenia wiem, że im bardziej dojrzałe banany, tym słodszy i intensywniejszy będzie smak chlebka. Sok z cytryny dodaję nie tylko dla smaku, ale także by zapobiec ciemnieniu bananów.
Chlebek bananowy - jak zrobić, przepis, krok 1
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, wbijaj po jednym jajku i ucieraj do połączenia się składników. Następnie dodaj papkę bananową i mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dokładnie wymieszaj. Na tym etapie bardzo ważne jest, żeby nie przemieszać ciasta zbyt mocno – wystarczy do momentu połączenia się składników. Nadmierne mieszanie sprawi, że chlebek będzie zbyt zbity po upieczeniu.
Chlebek bananowy - jak zrobić, przepis, krok 2
Blaszkę (najlepiej keksówkę) wysmaruj masłem lub margaryną i posyp niewielką ilością mąki, lub bułki tartej (możesz też ją wyłożyć papierem do pieczenia). Włóż ciasto do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz około 1 godzinę. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone poprzez wbicie w niego patyczka – jeśli po wyciągnięciu będzie suchy, to chlebek bananowy jest gotowy. Jeśli zauważysz, że wierzch chlebka zbyt szybko się rumieni, przykryj go luźno folią aluminiową – stosuję ten trik za każdym razem i działa bez zarzutu.
Chlebek bananowy - jak zrobić, przepis, krok 3
Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Osobiście uwielbiam podawać ten chlebek lekko ciepły z kulką lodów waniliowych lub z odrobiną masła. Świetnie smakuje również następnego dnia – przechowuję go w szczelnym pojemniku do 3 dni, choć zazwyczaj znika znacznie szybciej! Jeśli zostanie Ci więcej, możesz pokroić go w plastry i zamrozić, a później odgrzewać pojedyncze porcje w tosterze. Ten fit chlebek bananowy to idealna propozycja na zdrową przekąskę o każdej porze dnia!
Chlebek bananowy - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych

Opinie i pytania

Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!