Chlebek bananowy

1 godz. 10 min
4 porcje
Chlebek bananowy
Foto: Yuliia Stsepeleva
Chyba każdy choć raz miał problem w postaci przejrzałych bananów. Nie całkiem zepsute, ale też wyglądające zbyt nieapetycznie, aby je zjeść. Mam dobrą wiadomość – nie trzeba ich wyrzucać! Zamiast tego warto je wykorzystać do zrobienia tego chlebka bananowego!
Kaloryczność: 210 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Wyciągnij wszystkie składniki z lodówki kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, aby nabrały temperatury pokojowej. Masło powinno być miękkie, ale nie płynne. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Banany obierz, dodaj do nich sok z cytryny oraz cynamon i rozgnieć widelcem.
Chlebek bananowy - jak zrobić, przepis, krok 1
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, wbijaj po jednym jajku i ucieraj do połączenia się składników. Następnie dodaj papkę bananową i mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dokładnie wymieszaj.
Chlebek bananowy - jak zrobić, przepis, krok 2
Blaszkę (najlepiej keksówkę) wysmaruj masłem lub margaryną i posyp niewielką ilością mąki, lub bułki tartej (możesz też ją wyłożyć papierem do pieczenia). Włóż ciasto do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz około 1 godzinę. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone poprzez wbicie w niego patyczka – jeśli po wyciągnięciu będzie suchy, to chlebek bananowy jest gotowy.
Chlebek bananowy - jak zrobić, przepis, krok 3
Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Chlebek bananowy - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze