Chlebek bananowy
1 godz. 10 min
4 porcje
![Chlebek bananowy Chlebek bananowy](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11902-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Chyba każdy choć raz miał problem w postaci przejrzałych bananów. Nie całkiem zepsute, ale też wyglądające zbyt nieapetycznie, aby je zjeść. Mam dobrą wiadomość – nie trzeba ich wyrzucać! Zamiast tego warto je wykorzystać do zrobienia tego chlebka bananowego!
Kaloryczność: 210 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa, Niskosodowa.
Składniki
- Banany - 3-4 sztuki
- Mąka pszenna - 350 g
- Masło - 150 g
- Cukier - 100 g
- Jajka - 3 sztuki
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Cynamon - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Wyciągnij wszystkie składniki z lodówki kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, aby nabrały temperatury pokojowej. Masło powinno być miękkie, ale nie płynne. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Banany obierz, dodaj do nich sok z cytryny oraz cynamon i rozgnieć widelcem.
![Chlebek bananowy - jak zrobić, przepis, krok 1 Chlebek bananowy - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11902-krok-1-800x450.jpg)
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, wbijaj po jednym jajku i ucieraj do połączenia się składników. Następnie dodaj papkę bananową i mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dokładnie wymieszaj.
![Chlebek bananowy - jak zrobić, przepis, krok 2 Chlebek bananowy - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11902-krok-2-800x450.jpg)
Blaszkę (najlepiej keksówkę) wysmaruj masłem lub margaryną i posyp niewielką ilością mąki, lub bułki tartej (możesz też ją wyłożyć papierem do pieczenia). Włóż ciasto do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz około 1 godzinę. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone poprzez wbicie w niego patyczka – jeśli po wyciągnięciu będzie suchy, to chlebek bananowy jest gotowy.
![Chlebek bananowy - jak zrobić, przepis, krok 3 Chlebek bananowy - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11902-krok-3-800x450.jpg)
Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
![Chlebek bananowy - jak zrobić, przepis, krok 4 Chlebek bananowy - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11902-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze