Cukinia zapiekana z mięsem mielonym
1 godz.
4 porcje
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym to smaczne i sycące danie na lekki obiad lub kolację. Najbardziej lubię przygotowywać do niej farsz z wołowiny, ale też dobrze będzie smakować z mieszanki wołowo-wieprzowej lub z indyka. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Kaloryczność: 125 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Cukinia - 2-3 sztuki
- Mięso mielone (np. wołowe lub z indyka) - 500 g
- Papryka (czerwona) - 1 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Pomidory z puszki (krojone) - 1 puszka
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- Ser żółty - 150 g
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
- Natka pietruszki - kilka gałązek
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek możesz ewentualnie wycisnąć. Paprykę oraz cukinię umyj. Z papryki wydrąż gniazdko nasienne, oczyść ją z białych błonek i pestek, a następnie pokrój w kostkę. Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ z nasionami, tak aby powstały „łódeczki”, a miąższ drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzanej z oliwą zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i jeszcze chwilę podsmaż. Mięso mielone przełóż na patelnię i smaż, aż dobrze się przyrumieni i cała woda wyparuje. Dopraw ziołami prowansalskimi, papryką słodką, solą oraz pieprzem i smaż jeszcze przez chwilę.
Do mięsa dodaj paprykę, miąższ z cukinii, pomidory z puszki wraz z zalewą i koncentrat pomidorowy. Całość duś przez około 20-30 minut, aż sos się zredukuje.
Powstałym farszem napełnij łódeczki z cukinii i układaj je na blaszce do pieczenia wysmarowanej odrobiną oliwy z oliwek. Posyp nadziane cukinie startym serem żółtym.
Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ser żółty się roztopi i lekko przyrumieni.
Cukinię zapiekaną ozdób natką pietruszki i podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz do niej przyrządzić sałatkę. Dobrze też będzie komponować się z sosem pomidorowym czy dipem czosnkowym.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze