Domowy sos czosnkowy bez majonezu
10 min
4 porcje
Sos czosnkowy może być dodatkiem do wielu dań, a jego przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy tylko obrać oraz rozdrobnić czosnek i połączyć wszystkie składniki. Wypróbuj mój przepis na domowy sos w wersji bez majonezu!
Kaloryczność: 75 kcal w 100 g.
Składniki
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Jogurt naturalny - 180 g
- Śmietana (18%) - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Czosnek obierz i wyciśnij lub zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, śmietanę, czosnek oraz sól i pieprz. Sos jest najsmaczniejszy, kiedy przejdzie wszystkimi składnikami, więc przed podaniem należy schłodzić go przez kilka godzin w lodówce.
Do sosu czosnkowego możesz również dodać świeże zioła, na przykład: koperek, bazylię czy pietruszkę.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze