Dania główne

Golonka w piwie po bawarsku

2 godz. 30 min
4 porcje
Golonka w piwie po bawarsku
✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Bawaria to niemiecki land, słynący między innymi z piwa. To właśnie tam co roku odbywa się największy festiwal piwa – Oktoberfest. Jednym z popularnych dań w tym regionie jest golonka wieprzowa – po niemiecku Schweinshaxe. W tym przepisie pokażę Ci, jak zrobić tradycyjną golonkę w piwie po bawarsku. Odkąd pierwszy raz spróbowałam tego dania podczas mojej podróży do Monachium, zakochałam się w tym przepisie i regularnie przygotowuję go dla mojej rodziny.
Kaloryczność: 166 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Na golonkę
  • Golonka - 4 sztuki
  • Marchewka - 250 g
  • Korzeń pietruszki - 200 g
  • Seler (korzeń) - 150 g
  • Por - 1/2 sztuki
  • Czosnek - 3-4 ząbki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Lubczyk - kilka gałązek
  • Ziele angielskie - 3-4 kulki
  • Liść laurowy - 2-3 listki
  • Pieprz czarny - kilka ziarenek
  • Sól - 3 łyżeczki
Na marynatę

Przygotowanie golonki w piwie po bawarsku

Golonki umyj, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz sól i zagotuj. Zawsze zwracam uwagę, by woda całkowicie zakrywała mięso.
Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 1
Cebulę posiekaj w piórka, a czosnek w plasterki. Marchew, pietruszkę oraz seler zetrzyj na grubych oczkach tarki. Por posiekaj.
Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 2
Wszystkie warzywa dodaj do gotującego się mięsa, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 1,5 godziny, aż golonki będą miękkie. Następnie wyciągnij golonki z wywaru i odstaw do przestygnięcia. Wywaru nie wylewaj, możesz go wykorzystać na przykład do zupy lub galarety. Osobiście często używam tego aromatycznego wywaru jako bazy do zupy grochowej.
Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 3
W międzyczasie przygotuj marynatę do mięsa. Do dużego naczynia (golonki muszą się w nim zmieścić) wlej piwo, dodaj majeranek, słodką paprykę oraz kminek. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub pokrój w plasterki oraz dodaj do piwa.
Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 4
Kiedy golonki już będą letnie, włóż je do marynaty i odstaw na 1-2 godziny. Obracaj golonki od czasu do czasu, aby naszły marynatą z każdej strony. Lubię dać im nawet więcej czasu - czasem marynuję je przez całą noc, co daje jeszcze intensywniejszy smak.
Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 5
Naszykuj naczynie żaroodporne i nagrzej piekarnik do 200 C. Golonki wraz z marynatą przełóż do naczynia, wstaw do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia. Golonka jest gotowa, gdy mięso z łatwością odchodzi od kości, a skórka jest chrupiąca i złocista. Golonkę w piwie po bawarsku podawaj z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, albo z knedlami. W moim domu zawsze serwuję ją z domową kapustą zasmażaną - to połączenie smakuje wszystkim gościom!
Golonka w piwie po bawarsku - jak zrobić, przepis, krok 6
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych

Opinie i pytania

Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!