Jajka faszerowane pieczarkami i serem
30 min
4 porcje

✓ Sprawdzony przepis | Foto: Aleksandra Maksimowska
Jajka faszerowane pieczarkami to klasyczna potrawa, idealna na przyjęcia lub codzienny posiłek. W tym przepisie przygotowuję je z dodatkiem sera żółtego. Świetnie komponują się z chrupiącym bagietką lub lekkimi sałatkami.
Kaloryczność: 60 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki na jajka faszerowane pieczarkami i serem
- Jajka - 6 sztuk
- Pieczarki - 250 g
- Cebula - 1 sztuka
- Ser żółty (kostka) - 75 g
- Natka pietruszki - 1 pęczek
- Masło klarowane - 2 łyżki
- Majonez - 2 łyżki
- Przyprawa w płynie (typu maggi) - kilka kropli
- Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami i serem?
Jajka włóż do rondelka, wlej zimną wodę do przykrycia ich w całości i dodaj łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj na twardo przez około 8 minut, a następnie zalej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Po wystygnięciu obierz jajka, przekrój na połówki i wyciągnij żółtka.
Zawsze dodaję sól do wody, w której gotuję jajka - to stary, sprawdzony trik, który ułatwia obieranie. Jeśli jajka są bardzo świeże, możesz dodać też łyżeczkę octu. Pamiętaj, aby po ugotowaniu natychmiast zalać je zimną wodą, to zatrzyma proces gotowania i zapobiegnie powstawaniu nieestetycznej zielonej obwódki wokół żółtka.
Zawsze dodaję sól do wody, w której gotuję jajka - to stary, sprawdzony trik, który ułatwia obieranie. Jeśli jajka są bardzo świeże, możesz dodać też łyżeczkę octu. Pamiętaj, aby po ugotowaniu natychmiast zalać je zimną wodą, to zatrzyma proces gotowania i zapobiegnie powstawaniu nieestetycznej zielonej obwódki wokół żółtka.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Zacznij od umycia i oczyszczenia pieczarek, a następnie zetrzyj je na grubych oczkach tarki lub drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a natkę pietruszki posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce.
Wybierając pieczarki, zawsze szukam tych jędrnych i białych - to gwarancja świeżości i najlepszego smaku. Jeśli nie masz tarki, możesz je po prostu drobno posiekać, ale tarcie sprawi, że farsz będzie bardziej jednolity. Co do sera, możesz użyć dowolnego ulubionego, byleby dobrze się topił i miał wyrazisty smak.
Wybierając pieczarki, zawsze szukam tych jędrnych i białych - to gwarancja świeżości i najlepszego smaku. Jeśli nie masz tarki, możesz je po prostu drobno posiekać, ale tarcie sprawi, że farsz będzie bardziej jednolity. Co do sera, możesz użyć dowolnego ulubionego, byleby dobrze się topił i miał wyrazisty smak.

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Po kilku minutach dodaj przyprawę w płynie – to nada potrawie aromatu. Do cebuli wsyp pieczarki i smaż na średnim ogniu do odparowania całej wody i przyrumienienia. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku i odstaw do ostygnięcia.
Kluczem do smacznych pieczarek jest ich odpowiednie usmażenie. Muszą stracić całą wodę, inaczej farsz będzie wodnisty. Smaż je cierpliwie, aż nabiorą złocistego koloru - to wydobędzie z nich pełnię smaku. Przyprawa w płynie to mój mały sekret, który dodaje głębi i umami. Jeśli jej nie masz, odrobina sosu sojowego też się sprawdzi.
Kluczem do smacznych pieczarek jest ich odpowiednie usmażenie. Muszą stracić całą wodę, inaczej farsz będzie wodnisty. Smaż je cierpliwie, aż nabiorą złocistego koloru - to wydobędzie z nich pełnię smaku. Przyprawa w płynie to mój mały sekret, który dodaje głębi i umami. Jeśli jej nie masz, odrobina sosu sojowego też się sprawdzi.

Żółtka rozgnieć widelcem i umieść w misce, dodaj do nich pieczarki, ser żółty, natkę pietruszki (możesz zostawić łyżkę do ozdoby) majonez oraz słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Pamiętaj, aby pieczarki były już całkowicie ostudzone, zanim połączysz je z pozostałymi składnikami. Ciepłe pieczarki mogłyby roztopić ser i sprawić, że farsz będzie zbyt rzadki. Zawsze próbuję farsz przed napełnieniem białek - to pozwala mi dopieścić smak i upewnić się, że jest idealnie doprawiony. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać szczyptę papryki chili.
Pamiętaj, aby pieczarki były już całkowicie ostudzone, zanim połączysz je z pozostałymi składnikami. Ciepłe pieczarki mogłyby roztopić ser i sprawić, że farsz będzie zbyt rzadki. Zawsze próbuję farsz przed napełnieniem białek - to pozwala mi dopieścić smak i upewnić się, że jest idealnie doprawiony. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać szczyptę papryki chili.

Białka napełnij farszem za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego i ułóż je na talerzu farszem do góry. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
Napełnianie białek łyżeczką jest najprostsze, ale jeśli chcesz, aby jajka wyglądały naprawdę elegancko, użyj rękawa cukierniczego z dużą końcówką - farsz będzie wtedy pięknie uformowany.
Napełnianie białek łyżeczką jest najprostsze, ale jeśli chcesz, aby jajka wyglądały naprawdę elegancko, użyj rękawa cukierniczego z dużą końcówką - farsz będzie wtedy pięknie uformowany.

Jajka faszerowane możesz podawać na zimno albo na ciepło. W tym drugim przypadku podgrzej je przez około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C lub we frytkownicy beztłuszczowej. Idealnie pasują do świeżego pieczywa, np. chrupiącej bagietki.
Przechowuję je w szczelnym pojemniku w lodówce do 2-3 dni, ale zazwyczaj znikają znacznie szybciej!
Przechowuję je w szczelnym pojemniku w lodówce do 2-3 dni, ale zazwyczaj znikają znacznie szybciej!

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!