Kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce
50 min
8 porcji
Pyszne kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce to wspaniały pomysł na bezmięsne danie. Kotlety z kalafiora są miękkie i soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Dzięki panierce kotlety przypominają nuggetsy, tak więc jest to dobry sposób na przemycenie kalafiora.
Kaloryczność: 148 kcal w 100 g.
Składniki
- Kalafior - 1 sztuka
- Jajka - 3 sztuki
- Bułka tarta - 4 łyżki
- Czosnek - 1-2 ząbki
- Gałka muszkatołowa - 1/3 łyżeczki
- Płatki kukurydziane - 60 g
- Mleko - 2-3 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej roślinny - do smażenia
Przygotowanie
Kalafior oczyść i podziel na mniejsze części. Włóż je do garnka z posoloną wodą i gotuj przez około 15 minut, aż kalafior zmięknie. Odcedź i pozostaw na sitku do odcieknięcia.
Czosnek obierz i wyciśnij. Kalafior rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem, dodaj do niego 2 jajka, czosnek, bułkę tartą oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj okrągłe kotlety i lekko je spłaszcz.
Przygotuj 2 talerze. W jednym roztrzep jajko z mlekiem. Pokrusz płatki kukurydziane i włóż je do drugiego talerza. Każdy kotlet zamocz w jajku z obu stron, a następnie panieruj w płatkach kukurydzianych.
Dobrze rozgrzej patelnie z olejem i smaż kotlety z obu stron na złocisto. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, aby trochę odsączyć olej.
Kotlety z kalafiora możesz podawać jak tradycyjny obiad z ziemniakami i surówką lub też jako przekąskę. Doskonale do nich pasują różnego rodzaju dipy – np. czosnkowy lub jogurtowo-ziołowy. Kotlety można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze