Kotlety z kalafiora z żółtym serem
50 min
4 porcje
Zastanawiasz się, czy można przygotować kotlety bez mięsa? Można! Kotlety z kalafiora z żółtym serem to pyszna alternatywa, gdy chcesz urozmaicić swój obiad lub przemycić trochę warzyw dla swoich małych niejadków. Dla uniknięcia smażenia na oleju możesz je zapiec w piekarniku, będą lżejsze dla układu trawiennego.
Kaloryczność: 115 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
- Kalafior - 1 sztuka (średni, ok 1 kg)
- Ser żółty - 50 g
- Jajka - 2 sztuki
- Bułka tarta - 1/2 szklanki
- Sól - 0,5 łyżeczki
- Pieprz czarny (świeżo zmielony) - 0,5 łyżeczki
- Kurkuma - 1 szczypta
- Olej roślinny - do smażenia
Przygotowanie
Umyj dokładnie kalafior i oczyść ze wszystkich liści. Porozdzielaj różyczki i wrzuć do osolonej, gotującej się wody (ok. 1,5 l.). Gotuj do miękkości przez około 15 minut, a następnie przełóż na sitko i odcedź.
Ugotowanego kalafiora przełóż do miski i blenduj przez chwilę. Możesz również posiekać go bardzo drobno. Następnie dodaj jajko, starty żółty ser oraz przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj.
Uformuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni. Powinny być zarumienione z obu stron.
Podawaj na ciepło jako danie główne w towarzystwie świeżej surówki z warzyw. Możesz je posypać żółtym serem lub dowolnymi świeżymi ziołami. Kotlety smakują rewelacyjnie również na zimno jako przystawka lub przekąska.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze