Kotlety z kalafiora

12 przepisów
Kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku

Kotlety warzywne to samo zdrowie! Szczególnie jeszcze, kiedy są to kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku. Jeśli nie jesz mięsa lub jesteś miłośnikiem kalafiora, to na pewno przypadną Ci one do gustu. Ugotowany kalafior jest delikatny i rozpływa się w ustach.
Kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce

Pyszne kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce to wspaniały pomysł na bezmięsne danie. Kotlety z kalafiora są miękkie i soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Dzięki panierce kotlety przypominają nuggetsy, tak więc jest to dobry sposób na przemycenie kalafiora.
Kotlety z surowego kalafiora

Dzisiaj przychodzę do Was z trochę inną wersją kotletów z kalafiora, ponieważ w tym przepisie będziemy używać surowego kalafiora. Kotlety warzywne są dobrym wegetariańskim zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych, a nawet mogą służyć jako wnętrze burgerów.
Kotlety z kalafiora i jajek

Kotlety z kalafiora i jajek to bezmięsna alternatywa dla kotletów mielonych. Jajka i kalafior tworzą wyborne połączenie. Dzięki prostemu przygotowaniu i wyjątkowemu smakowi, te kotlety mogą stać się ulubioną przekąską lub daniem głównym w Twoim jadłospisie.
Kotlety z kalafiora z żółtym serem

Zastanawiasz się, czy można przygotować kotlety bez mięsa? Można! Kotlety z kalafiora z żółtym serem to pyszna alternatywa, gdy chcesz urozmaicić swój obiad lub przemycić trochę warzyw dla swoich małych niejadków. Dla uniknięcia smażenia na oleju możesz je zapiec w piekarniku, będą lżejsze dla układu trawiennego.
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to ciekawy i prosty pomysł na danie główne czy przekąskę. Zasmakują nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim, którzy cenią smakowite i zdrowe przysmaki!
Kotlety z kalafiora i brokuła

Warzywne kotlety z kalafiora i brokuła mogą być daniem głównym, przekąską lub dodatkiem do posiłków. Ich zaletą jest to, że są bardzo proste do przygotowania i, co najważniejsze, przepyszne. Posmakują nie tylko wegetarianom, mogą być również dodatkiem do mięs!
Kotlety z kalafiora i pieczarek

Kalafior jest niedocenianym warzywem, a przez dzieci nielubianym, podobnie jak brokuły czy brukselka. Przepis na kotlety z kalafiora i pieczarek to bardzo dobry sposób by, przekonać do nowych smaków nie tylko dzieciaki. Dodatkowo ich wykonanie jest łatwe i możliwe również w przygotowaniu bez tłuszczu!
Kotlety z kalafiora z kaszą manną

Kasza manna kojarzy się wielu osobom z okropnym daniem, który swego czasu był podawany dzieciom. Pomimo upływu lat, składnik ten nie przebija się swą popularnością w naszych kuchniach. Warto jednak go docenić za wiele możliwości, jakie nam daje. Wypróbuj przepis na kotlety z kalafiora z kaszą manną, a nigdy nie powiesz o niej złego słowa!
Kotlety z kalafiora i ziemniaków

Aromatyczne i przepyszne kotlety z kalafiora i ziemniaków to doskonały pomysł na obiad i nie tylko. Kotlety robi się bardzo szybko i mogą do nich zostać użyte «resztki». Więc jeśli z poprzedniego dnia zostały ci ugotowane ziemniaki lub kalafior, możesz je śmiało wykorzystać do tych kotletów!
Kotlety z kalafiora i kapusty kiszonej

Tradycyjny schabowy okazuje się nie być niezastąpiony podczas niedzielnego obiadu. Kotlety z kalafiora i kapusty kiszonej stanowią smaczną i nietypową alternatywę dla «nudnego schabowego». Są chrupiące i wzbogacają posiłek o drogocenne warzywa, a dodatkowo ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę.
Wegańskie kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku, dzięki czemu danie stanie się nie tylko wegańskie, lecz także dietetyczne. Gdy raz je przygotujesz, Twoi domownicy zapomną o tradycyjnych daniach i już zawsze będą Cię prosić właśnie o takie kotlety na obiad.

Kotlety z kalafiora – przepisy

Mimo że diety wegańska i wegetariańska zaczęły być popularne całkiem niedawno, bo zaledwie kilka lat temu, kotlety z kalafiora obecne są w codziennej, polskiej kuchni od wielu, wielu lat! Kotlety z kalafiora to jeden z tych przepisów, po które sięgały już nasze babcie. Przepisy na kotlety, które tutaj zgromadziliśmy przypominają smak z babcinej kuchni, ale potrafią też zaskoczyć niespodziewanym dodatkiem i przede wszystkim łatwością przygotowania.

Aby kotlety z kalafiora były smaczne i miały odpowiednią formę, należy pamiętać, żeby do ugotowanego kalafiora dodać składniki „spajające” masę warzywną. Są to jajka i bułka tarta. O ile kotlety mięsne zachowały by swoją strukturę nawet bez nich, o tyle kotlety z kalafiora bez jajek i bułki się nie obejdą. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej możesz zrezygnować z jajka, ale wtedy musisz dodać więcej bułki tartej lub np. wegańskiego jogurtu sojowego.

Warto pamiętać także o tym, że kotlety z kalafiora najlepiej smakować będą przygotowane z kalafiora ugotowanego do pełnej miękkości. Ugotowany na miękko kalafior łatwiej jest zmiksować na masę, a następnie łatwiej jest z niego formować kształt kotletów przypominający ich klasyczną wersję. Kotlety z kalafiora, który nie jest odpowiednio ugotowany mogą się rozpaść podczas pieczenia lub smażenia!

Jeśli lubisz kotlety z kalafiora na ciepło to możesz podawać je w tradycyjny sposób z gotowanymi ziemniakami i surówką. Jeśli wolisz kotlety z kalafiora w wersji na zimno, sprawdzą się jako śniadanie – wystarczy dodać ulubione pieczywo i obowiązkową porcję warzyw, jak surowa papryka czerwona czy pomidor z cebulką i przyprawami.