Kotlety z kalafiora i jajek
50 min
4 porcje
Kotlety z kalafiora i jajek to bezmięsna alternatywa dla kotletów mielonych. Jajka i kalafior tworzą wyborne połączenie. Dzięki prostemu przygotowaniu i wyjątkowemu smakowi, te kotlety mogą stać się ulubioną przekąską lub daniem głównym w Twoim jadłospisie.
Kaloryczność: 140 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna.
Składniki
- Kalafior - 500 g
- Jajka - 6 sztuk
- Cebula - 1 sztuka
- Bułka tarta - około 3/4 szklanki
- Koperek - 1/2 pęczka
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej roślinny - do smażenia
Przygotowanie
Ugotuj 4 jajka. Jajka włóż do garnka z zimną wodą i gotuj przez 7 minut od momentu zagotowania. Zalej je zimną wodą i odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie je obierz.
W tym samym czasie przygotuj warzywa. Kalafior podziel na mniejsze części, a następnie wrzuć je do gotującej się osolonej wody i gotuj przez 10 minuty, aż zmięknie. Dobrze odcedź i odstaw do ostygnięcia. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju i odstaw do ostygnięcia. Koperek posiekaj.
Rozgnieć różyczki kalafiora widelcem. Ugotowane jajka pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj razem kalafior, ugotowane jajka, cebulę i koperek. Wbij surowe jajka, dodaj 3 łyżki bułki tartej, dopraw solą i pieprzem i ponownie dokładnie wymieszaj.
Uformuj z masy owalne kotlety, panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po 3-5 minut z obu stron. Po ściągnięciu z patelni ułóż kotlety na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.
Gotowe kotlety z kalafiora i jajek podawaj z ulubionym sosem. Świetnie do nich pasuje sos pieczarkowy lub pomidorowy. Kotlety można też jeść na zimno, więc zabrać je jako lunch do szkoły czy pracy.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze