Najprostszy wilgotny chlebek bananowy z cynamonem
1 godz. 10 min
4 porcje
Chyba każdy choć raz miał problem w postaci przejrzałych bananów. Nie całkiem zepsute, ale też wyglądające zbyt nieapetycznie, aby je zjeść. Mam dobrą wiadomość – nie trzeba ich wyrzucać! Zamiast tego warto je wykorzystać do zrobienia tego chlebka bananowego!
Kaloryczność: 210 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa, Niskosodowa.
Składniki
- Banany - 3-4 sztuki
- Mąka pszenna - 350 g
- Masło - 150 g
- Cukier - 100 g
- Jajka - 3 sztuki
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Cynamon - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Wyciągnij wszystkie składniki z lodówki kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, aby nabrały temperatury pokojowej. Masło powinno być miękkie, ale nie płynne. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Banany obierz, dodaj do nich sok z cytryny oraz cynamon i rozgnieć widelcem.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, wbijaj po jednym jajku i ucieraj do połączenia się składników. Następnie dodaj papkę bananową i mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dokładnie wymieszaj.
Blaszkę (najlepiej keksówkę) wysmaruj masłem lub margaryną i posyp niewielką ilością mąki, lub bułki tartej (możesz też ją wyłożyć papierem do pieczenia). Włóż ciasto do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz około 1 godzinę. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone poprzez wbicie w niego patyczka – jeśli po wyciągnięciu będzie suchy, to chlebek bananowy jest gotowy.
Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze