Naleśniki bez jajek
35 min
4 porcje
![Naleśniki bez jajek Naleśniki bez jajek](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11142-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Naleśniki to jedno z najłatwiejszych i najmniej wymagających dań w polskiej kuchni. Ciasto na naleśniki zazwyczaj przygotowuję z jajkami, ale równie dobrze można je zrobić bez! Naleśniki bez jajek są tak samo pyszne co tradycyjne naleśniki, a wymagają tylko kilku podstawowych składników.
Kaloryczność: 105 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa, Wegetariańska.
Składniki
- Mąka pszenna - 350 g
- Woda (najlepiej gazowana) - 260 ml
- Mleko - 260 ml
- Olej (lub masło) - 50 g
- Sól - szczypta
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę. Jeśli zamiast oleju używasz masła, to zacznij od rozpuszczenia go w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, a następnie przestudź. Do wysokiej miski włóż wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj je za pomocą miksera. Ciasto odstaw na 10-15 minut.
![Naleśniki bez jajek - jak zrobić, przepis, krok 1 Naleśniki bez jajek - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11142-krok-1-800x450.jpg)
Naleśniki smaż na patelni beztłuszczowej lub posmarowanej niewielką ilością oleju. Ja zazwyczaj przed pierwszym naleśnikiem smaruję patelnie olejem, a później już nie.
![Naleśniki bez jajek - jak zrobić, przepis, krok 2 Naleśniki bez jajek - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11142-krok-2-800x450.jpg)
Naleśniki bez jajek podawaj z ulubionym farszem. Może to być zarówno nadzienie słodkie (np. z dżemem lub białym serem), jak i wytrawne (np. ze szpinakiem lub z pieczarkami).
![Naleśniki bez jajek - jak zrobić, przepis, krok 3 Naleśniki bez jajek - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11142-krok-3-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze