Naleśniki bez jajek

35 min
4 porcje
Naleśniki bez jajek
Foto: Yuliia Stsepeleva
Naleśniki to jedno z najłatwiejszych i najmniej wymagających dań w polskiej kuchni. Ciasto na naleśniki zazwyczaj przygotowuję z jajkami, ale równie dobrze można je zrobić bez! Naleśniki bez jajek są tak samo pyszne co tradycyjne naleśniki, a wymagają tylko kilku podstawowych składników.
Kaloryczność: 105 kcal w 100 g.

Składniki

  • Mąka pszenna - 350 g
  • Woda (najlepiej gazowana) - 260 ml
  • Mleko - 260 ml
  • Olej (lub masło) - 50 g
  • Sól - szczypta

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę. Jeśli zamiast oleju używasz masła, to zacznij od rozpuszczenia go w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, a następnie przestudź. Do wysokiej miski włóż wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj je za pomocą miksera. Ciasto odstaw na 10-15 minut.
Naleśniki bez jajek - jak zrobić, przepis, krok 1
Naleśniki smaż na patelni beztłuszczowej lub posmarowanej niewielką ilością oleju. Ja zazwyczaj przed pierwszym naleśnikiem smaruję patelnie olejem, a później już nie.
Naleśniki bez jajek - jak zrobić, przepis, krok 2
Naleśniki bez jajek podawaj z ulubionym farszem. Może to być zarówno nadzienie słodkie (np. z dżemem lub białym serem), jak i wytrawne (np. ze szpinakiem lub z pieczarkami).
Naleśniki bez jajek - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze