Naleśniki z mąki kokosowej
20 min
4 porcje
Zapraszam Was na przepis na przepyszne naleśniki o trochę tropikalnym charakterze, bo zrobione z mąki kokosowej. Najlepiej smakują w słodkiej wersji na przykład z dodatkiem kremu czekoladowego i bananów. Są one też odpowiednie dla osób stosujących dietę ketogenicznej.
Kaloryczność: 80 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Wegetariańska.
Składniki
- Mąka kokosowa - 50 g
- Psyllium (Babka jajowata) - 10 g
- Woda gazowana - 200 ml
- Mleko (lub napój roślinny) - 250 ml
- Jajka - 2 sztuki
- Olej (kokosowy) - do smażenia
Przygotowanie
Mąkę kokosową, wodę, mleko i jajka wymieszaj razem za pomocą miksera na gładką masę. Odstaw na 10-15 minut do zgęstnienia. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, możesz dolać trochę więcej mleka.
Rozgrzej mocno patelnię i posmaruj ją niewielką ilością oleju kokosowego. Wylewaj po porcji ciasta i smaż naleśniki z obu stron do zarumienienia. Radzę użyć małej porcji ciasta i smażyć trochę dłużej niż zwykle, ponieważ odwrócenie takich naleśników jest dość trudne.
Naleśniki z mąki kokosowej podawaj z ulubionymi słodkimi dodatkami, np. dżemem lub twarożkiem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze