Naleśniki i placuszki
2024.05.16
Naleśniki z mąki kokosowej
20 min
4 porcje

✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Zapraszam Was na przepis na przepyszne naleśniki o trochę tropikalnym charakterze, bo zrobione z mąki kokosowej. Odkryłam ten przepis podczas eksperymentów z dietą ketogeniczną i zakochałam się w nim od pierwszego kęsa! Pamiętam, jak pierwszy raz je przygotowałam – aromat kokosa rozniósł się po całej kuchni i od razu wiedziałam, że to będzie coś wyjątkowego. Najlepiej smakują w słodkiej wersji na przykład z dodatkiem kremu czekoladowego i bananów. Są one też odpowiednie dla osób stosujących dietę ketogenicznej.
Kaloryczność: 80 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Wegetariańska.
Składniki na kokosowe naleśniki
- Mąka kokosowa - 50 g
- Psyllium (Babka jajowata) - 10 g
- Woda gazowana - 200 ml
- Mleko (lub napój roślinny) - 250 ml
- Jajka - 2 sztuki
- Cynamon (opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki
- Olej (kokosowy) - do smażenia
Przygotowanie naleśników krok po kroku
Mąkę kokosową, psyllium, wodę, mleko i jajka oraz opcjonalnie cynamon wymieszaj razem za pomocą miksera na gładką masę. Odstaw na 10-15 minut do zgęstnienia. Psyllium świetnie spaja ciasto, dzięki czemu naleśniki będą łatwiejsze do przewracania. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, możesz dolać trochę więcej mleka.

Rozgrzej mocno patelnię i posmaruj ją niewielką ilością oleju kokosowego. Wylewaj po porcji ciasta i smaż naleśniki z obu stron do zarumienienia. Zawsze czekam z niecierpliwością na moment, gdy brzegi zaczynają się delikatnie podnosić – to znak, że można przewracać! Radzę użyć małej porcji ciasta i smażyć trochę dłużej niż zwykle, ponieważ odwrócenie takich naleśników jest dość trudne.

Naleśniki z mąki kokosowej podawaj z ulubionymi słodkimi dodatkami, np. dżemem lub twarożkiem. Mój ulubiony sposób podania to polewa z gorzkiej czekolady i garść świeżych malin – to połączenie smakuje obłędnie!
Naleśniki, które nie zostaną zjedzone, można przechowywać w lodówce do 2 dni. Układam je przełożone papierem do pieczenia i przed podaniem podgrzewam krótko na patelni lub w mikrofalówce. W moim domu rzadko zostają na drugi dzień, bo znikają błyskawicznie!
Naleśniki, które nie zostaną zjedzone, można przechowywać w lodówce do 2 dni. Układam je przełożone papierem do pieczenia i przed podaniem podgrzewam krótko na patelni lub w mikrofalówce. W moim domu rzadko zostają na drugi dzień, bo znikają błyskawicznie!

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!