Naleśniki z mąki kokosowej

20 min
4 porcje
Naleśniki z mąki kokosowej
✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Zapraszam Was na przepis na przepyszne naleśniki o trochę tropikalnym charakterze, bo zrobione z mąki kokosowej. Odkryłam ten przepis podczas eksperymentów z dietą ketogeniczną i zakochałam się w nim od pierwszego kęsa! Pamiętam, jak pierwszy raz je przygotowałam – aromat kokosa rozniósł się po całej kuchni i od razu wiedziałam, że to będzie coś wyjątkowego. Najlepiej smakują w słodkiej wersji na przykład z dodatkiem kremu czekoladowego i bananów. Są one też odpowiednie dla osób stosujących dietę ketogenicznej.
Kaloryczność: 80 kcal w 100 g.

Składniki na kokosowe naleśniki

  • Mąka kokosowa - 50 g
  • Psyllium (Babka jajowata) - 10 g
  • Woda gazowana - 200 ml
  • Mleko (lub napój roślinny) - 250 ml
  • Jajka - 2 sztuki
  • Cynamon (opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki
  • Olej (kokosowy) - do smażenia

Przygotowanie naleśników krok po kroku

Mąkę kokosową, psyllium, wodę, mleko i jajka oraz opcjonalnie cynamon wymieszaj razem za pomocą miksera na gładką masę. Odstaw na 10-15 minut do zgęstnienia. Psyllium świetnie spaja ciasto, dzięki czemu naleśniki będą łatwiejsze do przewracania. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, możesz dolać trochę więcej mleka.
Naleśniki z mąki kokosowej - jak zrobić, przepis, krok 1
Rozgrzej mocno patelnię i posmaruj ją niewielką ilością oleju kokosowego. Wylewaj po porcji ciasta i smaż naleśniki z obu stron do zarumienienia. Zawsze czekam z niecierpliwością na moment, gdy brzegi zaczynają się delikatnie podnosić – to znak, że można przewracać! Radzę użyć małej porcji ciasta i smażyć trochę dłużej niż zwykle, ponieważ odwrócenie takich naleśników jest dość trudne.
Naleśniki z mąki kokosowej - jak zrobić, przepis, krok 2
Naleśniki z mąki kokosowej podawaj z ulubionymi słodkimi dodatkami, np. dżemem lub twarożkiem. Mój ulubiony sposób podania to polewa z gorzkiej czekolady i garść świeżych malin – to połączenie smakuje obłędnie!

Naleśniki, które nie zostaną zjedzone, można przechowywać w lodówce do 2 dni. Układam je przełożone papierem do pieczenia i przed podaniem podgrzewam krótko na patelni lub w mikrofalówce. W moim domu rzadko zostają na drugi dzień, bo znikają błyskawicznie!
Naleśniki z mąki kokosowej - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych

Opinie i pytania

Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!