Naleśniki z mąki kokosowej

20 min
4 porcje
Naleśniki z mąki kokosowej
Foto: Yuliia Stsepeleva
Zapraszam Was na przepis na przepyszne naleśniki o trochę tropikalnym charakterze, bo zrobione z mąki kokosowej. Najlepiej smakują w słodkiej wersji na przykład z dodatkiem kremu czekoladowego i bananów. Są one też odpowiednie dla osób stosujących dietę ketogenicznej.
Kaloryczność: 80 kcal w 100 g.

Składniki

  • Mąka kokosowa - 50 g
  • Psyllium (Babka jajowata) - 10 g
  • Woda gazowana - 200 ml
  • Mleko (lub napój roślinny) - 250 ml
  • Jajka - 2 sztuki
  • Olej (kokosowy) - do smażenia

Przygotowanie

Mąkę kokosową, wodę, mleko i jajka wymieszaj razem za pomocą miksera na gładką masę. Odstaw na 10-15 minut do zgęstnienia. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, możesz dolać trochę więcej mleka.
Naleśniki z mąki kokosowej - jak zrobić, przepis, krok 1
Rozgrzej mocno patelnię i posmaruj ją niewielką ilością oleju kokosowego. Wylewaj po porcji ciasta i smaż naleśniki z obu stron do zarumienienia. Radzę użyć małej porcji ciasta i smażyć trochę dłużej niż zwykle, ponieważ odwrócenie takich naleśników jest dość trudne.
Naleśniki z mąki kokosowej - jak zrobić, przepis, krok 2
Naleśniki z mąki kokosowej podawaj z ulubionymi słodkimi dodatkami, np. dżemem lub twarożkiem.
Naleśniki z mąki kokosowej - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze