Naleśniki z mąki kukurydzianej
45 min
10 porcji
Naleśniki w wersji bezglutenowej, czyli z mąki kukurydzianej, przygotowuje się praktycznie tak samo jak i tradycyjne naleśniki. Mąka kukurydziana sprawia, że naleśniki są kruche i mogą się łamać, dlatego do ciasta dodaje się również skrobię ziemniaczaną.
Kaloryczność: 132 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Mąka kukurydziana - 200 g
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Mleko (lub napój roślinny) - 200 ml
- Woda gazowana - 100 ml
- Jajka - 2 sztuki
- Olej - 20-30 ml
Przygotowanie
Mąkę kukurydzianą oraz mąkę ziemniaczaną przesiej do miski. Wbij jajka i dodaj mleko, wodę oraz olej. Całość wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki na gładką masę i odstaw na 15-20 minut, aby ciasto zgęstniało.
Przed rozpoczęciem smażenia przemieszaj ciasto łyżką, ponieważ mąka może opaść na dno. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju, wylewaj po porcji ciasta (żeby przykryło dno) i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty z obu stron.
Naleśniki z mąki kukurydzianej możesz podać na wytrawnie lub na słodko. Na wytrawnie naleśniki będą dobrze smakować na przykład z farszem meksykańskim. Na słodko możesz je podać z białym serem lub dżemem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze