Naleśniki z mąki orkiszowej
20 min
2 porcje
![Naleśniki z mąki orkiszowej Naleśniki z mąki orkiszowej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13405-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Mąka orkiszowa to zdrowsza alternatywa mąki pszennej – ma zwiększoną zawartość aminokwasów i tłuszczów nienasyconych oraz wysoką wartość odżywczą. Naleśniki z mąki orkiszowej wychodzą tak samo pyszne i puszyste jak zwykłe, a do tego są bardziej pożywne i zawierają dużo błonnika.
Kaloryczność: 110 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
- Mąka orkiszowa (pełnoziarnista) - 1 szklanka
- Jajka - 2 sztuki
- Mleko - 1 szklanka
- Woda gazowana - 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko oraz wodę wymieszaj w misce na gładką masę. Odstaw na 20-30 minut, aby ciasto zgęstniało.
![Naleśniki z mąki orkiszowej - jak zrobić, przepis, krok 1 Naleśniki z mąki orkiszowej - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13405-krok-1-800x450.jpg)
Patelnię rozgrzej z niewielką ilością oleju i wylewaj po porcji ciasta. Smaż z obu stron przez około 1 minutę, tak aby naleśniki były ładnie zarumienione.
![Naleśniki z mąki orkiszowej - jak zrobić, przepis, krok 2 Naleśniki z mąki orkiszowej - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13405-krok-2-800x450.jpg)
Naleśniki z mąki orkiszowej możesz podawać tak jak zwykłe – na słodko (np. z dżemem czy twarogiem) lub na wytrawnie (np. z farszem szpinakowym czy pieczarkowym).
![Naleśniki z mąki orkiszowej - jak zrobić, przepis, krok 3 Naleśniki z mąki orkiszowej - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/05/przepis-13405-krok-3-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze