Naleśniki z mąki orkiszowej

20 min
2 porcje
Naleśniki z mąki orkiszowej
Foto: eva_daren, stock.adobe.com
Mąka orkiszowa to zdrowsza alternatywa mąki pszennej – ma zwiększoną zawartość aminokwasów i tłuszczów nienasyconych oraz wysoką wartość odżywczą. Naleśniki z mąki orkiszowej wychodzą tak samo pyszne i puszyste jak zwykłe, a do tego są bardziej pożywne i zawierają dużo błonnika.
Kaloryczność: 110 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

Przygotowanie

Mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko oraz wodę wymieszaj w misce na gładką masę. Odstaw na 20-30 minut, aby ciasto zgęstniało.
Patelnię rozgrzej z niewielką ilością oleju i wylewaj po porcji ciasta. Smaż z obu stron przez około 1 minutę, tak aby naleśniki były ładnie zarumienione.
Naleśniki z mąki orkiszowej możesz podawać tak jak zwykłe – na słodko (np. z dżemem czy twarogiem) lub na wytrawnie (np. z farszem szpinakowym czy pieczarkowym).
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze