Naleśniki z mascarpone i owocami
40 min
10 porcji
Naleśniki z mascarpone i owocami wyśmienicie sprawdzą się na delikatny deser. Można je przygotowywać przez cały rok, ale najlepiej smakują w sezonie, gdy świeże owoce są łatwo dostępne. Danie to może mieć różne kombinacje smakowe, w zależności od tego, jakich owoców i dodatków użyjesz.
Kaloryczność: 270 kcal w 100 g.
Składniki
Na ciasto naleśnikowe
- Mąka pszenna - 250-300 g
- Jajka - 2 sztuki
- Woda gazowana - 300 ml
- Mleko - 300 ml
- Masło - 30 g
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
Na nadzienie
- Serek śmietankowy (Mascarpone) - 250 g
- Śmietanka (30%) - 100 ml
- Dżem (lub konfitura) - 1 słoik
- Owoce (np. jagody, maliny, banany) - 500 g
- Czekolada (gorzka lub mleczna) - 1 tabliczka
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta do naleśników zacznij od roztopienia masła, np. w kuchence mikrofalowej. Następnie przestudź masło tak, żeby w dalszym ciągu było płynne. Mąkę pszenną, jajka, wodę gazowaną, mleko oraz cukier wanilinowy zmiksuj na gładką masę. Dodaj masło, wymieszaj i odstaw na 20-30 minut (ciasto powinno trochę zgęstnieć).
Serek mascarpone i śmietanka muszą być dobrze schłodzone. Umieść serek i śmietankę w misce i zmiksuj razem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj owoce, aby można je było ułożyć wewnątrz naleśników. W zależności od tego, jakich owoców używasz, możesz je tylko oczyścić i pozostawić w całości (np. maliny czy borówki) lub pokroić na mniejsze kawałki (np. truskawki, banany, brzoskwinie).
Przed pierwszym naleśnikiem posmaruj patelnię niewielką ilością oleju. Wylewaj po porcji ciasta, aby tylko przykryło dno, i smaż naleśniki z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
Każdy naleśnik smaruj cienką warstwą dżemu i kremu z mascarpone, układaj na nim owoce i składaj według własnych preferencji.
Gotowe naleśniki polewaj rozpuszczoną czekoladą. Zamiast czekolady możesz również użyć gotowej polewy (niekoniecznie czekoladowej), miodu lub syropu klonowego.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze