Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
1 godz.
8 porcji
![Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10589-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Ten przepis na wytrawne naleśniki ze szpinakiem i twarogiem pozwoli na stworzenie obiadu, który przypadnie do gustu starszym i młodszym. Zainspiruj się i przygotuj obiad łatwy, szybki i przede wszystkim zdrowy!
Kaloryczność: 135 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
Na ciasto naleśnikowe
- Mleko (2%) - 2 szklanki
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Woda gazowana (mocny gaz) - 250 ml
- Jajka - 2 sztuki
- Kurkuma - 1 szczypta
- Sól - 1 szczypta
- Olej roślinny - do smażenia
Na farsz
- Szpinak (świeży) - 150 g
- Twaróg (lub granulowany serek) - 250-300 g
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 0,5 łyżeczki
- Sól - 1 szczypta
Przygotowanie
Przygotuj ciasto na naleśniki. Połącz jajka z szczyptą soli i dodaj resztę składników. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj wody.
![Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 1 Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10589-krok-1-800x450.jpg)
Usmaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smaż na złoty kolor z obu stron. Odkładaj je na talerz i przykryj bawełnianą ściereczką.
![Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 2 Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10589-krok-2-800x450.jpg)
Szpinak umyj i podsmaż na patelni. Ostudzony szpinak dodaj do twarogu (lub serka), dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Farsz nałóż na naleśnik i zwiń w rulonik.
![Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 3 Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10589-krok-3-800x450.jpg)
Przygotowane naleśniki podgrzej na patelni pod przykryciem przez około 2 minuty i podawaj na ciepło. Dla urozmaicenia dania możesz delikatnie polać śmietanką lub ozdobić świeżymi liśćmi szpinaku.
![Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 4 Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10589-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Justyna Wesołowska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/34/avatar/avatar_1698332560.jpg)
Przepis dodał(a):
Justyna Wesołowska
Komentarze