Pasta z awokado i jajka

20 min
4 porcje
Pasta z awokado i jajka
Foto: Joanna Kaźmierczak
Pasta z awokado i jajka to idealne urozmaicenie codziennych kanapek. Można ją zrobić w kilkanaście minut, a dzięki moim wskazówkom, jej przygotowanie stanie się jeszcze prostsze. Zobacz, jak wykonać sycącą i pełną zdrowych tłuszczy pastę jajeczną z awokado!
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.

Składniki

  • Awokado - 1 sztuka
  • Jajka (rozmiar L) - 3 sztuki
  • Majonez (lub jogurt naturalny) - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - 1 szczypta
  • Bazylia (listki) - do dekoracji

Przygotowanie

Włóż jajka do małego garnka i gotuj przez ok. 8-9 min. Jeśli chcesz, aby żółtko było delikatnie miękkie, skróć czas gotowania do 6 min. Ugotowane jajka przelej od razu zimną wodą. Gdy ostygną, obierz je ze skorupki. Następnie pokrój jajka w kostkę lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Pasta z awokado i jajka - jak zrobić, przepis, krok 1
Miąższ awokado skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało, po czym zacznij rozgniatać je widelcem na kremową pastę. Do rozdrobnionego awokado dodaj pokrojone jajka, majonez, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się równomiernie rozłożyły.
Pasta z awokado i jajka - jak zrobić, przepis, krok 2
Pastę z awokado i jajka najlepiej podawać na pieczywie. Do tego wystarczy dodać świeże warzywa, takie jak ogórek, pomidor czy rzodkiewka, by stworzyć kolorowe i pyszne kanapki.
Pasta z awokado i jajka - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Joanna Kaźmierczak
Komentarze