Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych
20 min
6 porcji
Makrelę wędzoną można wykorzystać na wiele sposobów, ale moim ulubionym jest pasta na kanapki. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pastę z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym!
Kaloryczność: 185 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Jajka - 4 sztuki
- Makrela (wędzona) - 1 sztuka
- Ogórki kiszone - 2-3 sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Majonez - 2 łyżki
- Musztarda - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Jajka włóż do rondelka i wlej wodę, aby całe jajka były przykryte. Ugotuj je na twardo: gotuj przez około 7 minut od momentu zagotowania. Zalej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Kiedy jajka będą już zimne, obierz i posiekaj je na drobne kawałki lub rozgnieć widelcem.
Makrele oczyść z ości i skóry. Po oddzieleniu od ości makrela powinna być już wystarczająco rozdrobniona. Ewentualnie większe kawałki możesz jeszcze podzielić. Cebulę obierz, ją i ogórka kiszonego pokrój w bardzo drobną kosteczkę.
W misce wymieszaj jajka, makrelę, cebulę i ogórka kiszonego. Dodaj majonez, musztardę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Pastę możesz schłodzić przed podaniem w lodówce.
Gotową pastę podawaj do ulubionego pieczywa. Dobrze się ona komponuje ze szczypiorkiem lub koperkiem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze