Pasta z makreli w oleju
20 min
6 porcji
Filety z makreli świetnie nadają się do pasty na kanapki, wystarczy dodać do niej kilka składników i gotowe! Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na pastę z makreli w oleju – z dodatkiem kiszonego ogórka i jajek, które dodają temu smarowidłu niepowtarzalnego smaku i konsystencji.
Kaloryczność: 194 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Makrela (w oleju) - 1 puszka (170 g)
- Cebula czerwona (mała) - 1 sztuka
- Ogórki kiszone - 2-3 sztuki
- Jajka - 4 sztuki
- Szczypiorek (lub natka pietruszki) - kilka gałązek
- Majonez - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Zacznij od ugotowania jajek na twardo – ponieważ musisz poczekać, aż ostygną. Włóż je do rondelka, zalej wodą i gotuj przez 6-8 minut od momentu zagotowania. Następnie zalej jajka zimną wodą i obierz, kiedy będą już całkowicie zimne. Obrane jajka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
Cebulę obierz i razem z ogórkiem pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek lub natkę pietruszki posiekaj.
Makrelę przełóż do miski wraz z olejem i rozgnieć ją widelcem. Dodaj cebulę, ogórka, jajka, szczypiorek i majonez. Zamiast majonezu można użyć jogurtu naturalnego, wtedy pasta będzie mniej kaloryczna. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Gotową pastę z makreli podawaj na pieczywie. Do kanapek możesz dodać ulubiony ser żółty lub warzywa (np. pomidory lub paprykę).
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze