Pasta z makreli w oleju

20 min
6 porcji
Pasta z makreli w oleju
Foto: Aleksandra Maksimowska
Filety z makreli świetnie nadają się do pasty na kanapki, wystarczy dodać do niej kilka składników i gotowe! Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na pastę z makreli w oleju – z dodatkiem kiszonego ogórka i jajek, które dodają temu smarowidłu niepowtarzalnego smaku i konsystencji.
Kaloryczność: 194 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Przygotowanie

Zacznij od ugotowania jajek na twardo – ponieważ musisz poczekać, aż ostygną. Włóż je do rondelka, zalej wodą i gotuj przez 6-8 minut od momentu zagotowania. Następnie zalej jajka zimną wodą i obierz, kiedy będą już całkowicie zimne. Obrane jajka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
Pasta z makreli w oleju - jak zrobić, przepis, krok 1
Cebulę obierz i razem z ogórkiem pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek lub natkę pietruszki posiekaj.
Pasta z makreli w oleju - jak zrobić, przepis, krok 2
Makrelę przełóż do miski wraz z olejem i rozgnieć ją widelcem. Dodaj cebulę, ogórka, jajka, szczypiorek i majonez. Zamiast majonezu można użyć jogurtu naturalnego, wtedy pasta będzie mniej kaloryczna. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Pasta z makreli w oleju - jak zrobić, przepis, krok 3
Gotową pastę z makreli podawaj na pieczywie. Do kanapek możesz dodać ulubiony ser żółty lub warzywa (np. pomidory lub paprykę).
Pasta z makreli w oleju - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze