Dania główne
2023.12.07
Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki
1 godz. 15 min
4 porcje

✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Pieczeń z mięsa mielonego z powodzeniem zastępuje wędliny, dlatego warto od czasu do czasu przygotować coś innego. Można ją wykonać wcześniej, a serwować na ciepło lub zimno. Odkąd eksperymentuję z domowymi wędlinami, pieczeń z mięsa mielonego stała się moim popisowym numerem. Rozkoszuj się smakiem pieczeni, która jest doskonałym dowodem na to, że nawet proste dania mogą stać się wyjątkowe.
Kaloryczność: 235 kcal w 100 g.
Składniki na pieczeń z mięsa mielonego
- Mięso mielone (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) - 500 g
- Cebula - 2 sztuki
- Bułka tarta - 3 łyżeczki
- Parmezan (tarty) - 50 g
- Boczek (słonina) - 3-4 plastry
- Jajka - 2 sztuki
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
- Bułka tarta - do obsypania formy
- Żurawina (dżem) - do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku soczystej pieczeni na kanapki
Wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, bułkę tartą, parmezan i jajka oraz dopraw przyprawami. Zawsze dokładnie wyrabiam masę ręcznie przez co najmniej 3 minuty - to sprawia, że pieczeń jest bardziej spoista i nie rozpada się podczas krojenia.

Naczynie wysmaruj tłuszczem i obsyp bułka tartą, następnie przełóż masę mięsną i na wierzch ułóż grube plastry boczku. Doszłam do wniosku, że najlepiej sprawdza się forma keksówka, która nadaje pieczeni idealny kształt do późniejszego krojenia na kanapki.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C około 1 godzinę, po czym otwórz drzwi piekarnika i pozwól pieczeni przestygnąć. Jeśli zauważysz, że pieczeń zbyt szybko się rumieni, przykryj ją luźno folią aluminiową. Możesz jeść od razu lub przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Osobiście uważam, że najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Zawijam ją szczelnie w papier do pieczenia i folię, dzięki czemu zachowuje soczystość.
Smakuje nieziemsko z odrobiną żurawiny!
Smakuje nieziemsko z odrobiną żurawiny!

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!