Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki
1 godz. 15 min
4 porcje
Pieczeń z mięsa mielonego z powodzeniem zastępuje wędliny, dlatego warto od czasu do czasu przygotować coś innego. Można ją wykonać wcześniej, a serwować na ciepło lub zimno. Rozkoszuj się smakiem pieczeni, która jest doskonałym dowodem na to, że nawet proste dania mogą stać się wyjątkowe.
Kaloryczność: 235 kcal w 100 g.
Składniki
- Mięso mielone (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) - 500 g
- Cebula - 2 sztuki
- Bułka tarta - 3 łyżeczki
- Parmezan (tarty) - 50 g
- Boczek (słonina) - 3-4 plastry
- Jajka - 2 sztuki
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
- Bułka tarta - do obsypania formy
- Żurawina (dżem) - do dekoracji
Przygotowanie
Wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, bułkę tartą, parmezan i jajka oraz dopraw przyprawami.
Naczynie wysmaruj tłuszczem i obsyp bułka tartą, następnie przełóż masę mięsną i na wierzch ułóż grube plastry boczku.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C około 1 godzinę, po czym otwórz drzwi piekarnika i pozwól pieczeni przestygnąć. Możesz jeść od razu lub przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Smakuje nieziemsko z odrobiną żurawiny!
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze