Dania główne

Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki

1 godz. 15 min
4 porcje
Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki
✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Pieczeń z mięsa mielonego z powodzeniem zastępuje wędliny, dlatego warto od czasu do czasu przygotować coś innego. Można ją wykonać wcześniej, a serwować na ciepło lub zimno. Odkąd eksperymentuję z domowymi wędlinami, pieczeń z mięsa mielonego stała się moim popisowym numerem. Rozkoszuj się smakiem pieczeni, która jest doskonałym dowodem na to, że nawet proste dania mogą stać się wyjątkowe.
Kaloryczność: 235 kcal w 100 g.

Składniki na pieczeń z mięsa mielonego

  • Mięso mielone (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) - 500 g
  • Cebula - 2 sztuki
  • Bułka tarta - 3 łyżeczki
  • Parmezan (tarty) - 50 g
  • Boczek (słonina) - 3-4 plastry
  • Jajka - 2 sztuki
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Bułka tarta - do obsypania formy
  • Żurawina (dżem) - do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku soczystej pieczeni na kanapki

Wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, bułkę tartą, parmezan i jajka oraz dopraw przyprawami. Zawsze dokładnie wyrabiam masę ręcznie przez co najmniej 3 minuty - to sprawia, że pieczeń jest bardziej spoista i nie rozpada się podczas krojenia.
Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki - jak zrobić, przepis, krok 1
Naczynie wysmaruj tłuszczem i obsyp bułka tartą, następnie przełóż masę mięsną i na wierzch ułóż grube plastry boczku. Doszłam do wniosku, że najlepiej sprawdza się forma keksówka, która nadaje pieczeni idealny kształt do późniejszego krojenia na kanapki.
Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki - jak zrobić, przepis, krok 2
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C około 1 godzinę, po czym otwórz drzwi piekarnika i pozwól pieczeni przestygnąć. Jeśli zauważysz, że pieczeń zbyt szybko się rumieni, przykryj ją luźno folią aluminiową. Możesz jeść od razu lub przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Osobiście uważam, że najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Zawijam ją szczelnie w papier do pieczenia i folię, dzięki czemu zachowuje soczystość.

Smakuje nieziemsko z odrobiną żurawiny!
Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych

Opinie i pytania

Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!